Krepšinis galėjo būti geru visuomenėje besikaupiančių garų nuleidimo čiaupu. Tačiau kraneliai užsukti – pačiu netinkamiausiu laiku… Kai žmonės besiverždami diržus atsisako paskutinių teigiamų emocijų, pasigirsta reklaminis priedainis – norite matyti krepšinį? Pirkite!..

Užuot išliejęs besikaupiančias aistras krepšinio rungtynių karuselėje, junginėdamas dar laisvus TV kanalus, kasdien vis labiau šiurpstu matydamas kas vyksta: valdžios vyrai karpo numirėlių pašalpas, grasina pasitvarkysiantys su pensijomis, mažina kultūros darbuotojų, mokytojų atlyginimus... Airija ir Čekija prispaustos pasirašo neoimperinei peklai... artinasi Ignalinos jėgainės aukuro užgesinimas... Ta proga raudonieji kaimynai pasieniuose entuziastingai repetuoja atominių elektrinių statybas... Vietinės valdžios atstovai Vilnijoje tyčiojasi iš LR teisėtvarkos, neįstengiančios nuimti lentelių su antiįstatyminiais užrašais... Vyriausioji Lietuvos ginkluotųjų pajėgų Vadė kartu su valstybės Saugumo galva apie slaptą svetimos supervalstybės kalėjimą savo valdomoje Valstybėje žino tiek pat kiek ir aš...

Tikrą padėtį vidaus reikaluose žinantis ministras Seimui praneša, kad naujiems socialiniams neramumams kilti visko gana, trūksta tik organizatoriaus:

Jonas Vaiškūnas
Sportas jau seniai tapo kultūriniu kario ritualu. Galima išsikrauti „sergant“ už komandą, o jei jau kitaip neišeina – tai ir pasidaužant su priešininkų sirgaliais.
„Norint, kad rimti socialiniai neramumai prasidėtų, turi būti sunki ekonominė padėtis – yra, stiprios profsąjungos – yra, žiniasklaidoj kurstoma įtampa, mano supratimu, yra. Vadinasi, toliau už viso to turėtų stovėti režisieriai – tai arba rimtos politinės partijos arba verslas su pinigais. Tai šita vieta kol kas dar nėra užpildyta, tai kol kas ir nelaukiam tų socialinių neramumų labai plačia apimtimi.“

Prie ko čia krepšinis? Anglų sociologas Anthony’is Kingas knygoje „Europietiškas ritualas“ futbolą aprašė kaip europietiškąjį ritualą, be kurio nebūtų buvę šiuolaikinės Europos arba ji bebūtų nesusiklausiusi ir nevieninga. Jei didžiajai Europos daliai futbolas – nepakeičiamas europietiškumo ritualas, tai mums – krepšinis buvo ir lieka lietuviškumo ritualu. Pamenu, kaip jis pakeldavo dvasią gūdžiais priešsąjūdinais laikais, kovojant su CSKA raudonosios armijos padaliniais.

Sportas ne tik suvienija žmones į bendruomenes, bet ir sudaro galimybę patenkinti tokius žmogiškosios prigimties instinktus, kuriuos paprastai išlaisvinti gali tik karas. Kurgi išlieti savo karingąsias galias ir jausmus, jei ne sporto arenoje, žiūrovų tribūnoje ar prieš sporto rungtynes transliuojančią TV? Kaip kitaip įrodyti, kas čia stipriausias? Energija, prakaitas ir kraujas, kurį anksčiau liedavome karuose, dabar laisvai liejasi sporto aikštelėse. O TV šias kovas perkelia į kiekvieno mūsų namus. Sportas jau seniai tapo kultūriniu kario ritualu. Galima išsikrauti „sergant“ už komandą, o jei jau kitaip neišeina – tai ir pasidaužant su priešininkų sirgaliais.

Bet va, krepšinio transliacijų teisės jau perleistos monopolisto žinion. Jas įsigijusi „Viasat“ iš nacionalinio nemokamo TV3 kanalo krepšinio transliacijas perkėlė į mokamą – „Viasat Sport Baltic“.

Jonas Vaiškūnas
Geras laikas monopolizuoti antrą tautos religiją – lietuviškąjį ritualą-krepšinį. Liaudis nespėjo atsikvošėti, o ritualas jau parduotas.
Dabar jei nori stebėti krepšinį, turi nusipirkti ir visus kitus „Viasat“ pakete esančius kanalus! Atsimenate sovietinius laikus? Norėdamas įsigyti labai trokštamą daiktą (vadintą deficitu), turėdavai pirkti ir dar ką nors „v pridačiu“ (priedo), ko tau visiškai nereikia...

Tūlas dabar būtinai primins, kad nemokamų vertybių laikai praėjo. Patriotiniais sumetimais kapitalizme pinigų niekas veltui nešvaistys. Štai LTV ant bankroto ribos, o ir kitos televizijos ne ką gali. Geras laikas monopolizuoti antrą tautos religiją – lietuviškąjį ritualą-krepšinį. Liaudis nespėjo atsikvošėti, o ritualas jau parduotas. Komercija yra komercija ir nebelieka vietos patriotizmui, užsilikusiam iš tų laikų, kai Žalgiris susiimdavo su CSKA paskutinei dar įmanomai kovai dėl nepriklausomos Lietuvos.

Bet, regis ir Europoje dar yra galvojančių kitaip. Europos Sąjungos Komisijos (EK) parengtoje „Baltojoje knygoje dėl sporto“ (BKS) ir jos prieduose – ginamas viešasis interesas sporte. BKS I-ame priede „Sportas ir ES konkurencijos taisyklės“ pažymėta, jog jungtinis transliacijos teisių perleidimas (angl. joint selling) neigiamai veikia konkurenciją.

Išimtinė teisė platinti Eurolygos krepšinio turnyro transliacijų teises priklauso Europos krepšinio lygų sąjungai (ULEB). Ji vienašališkai nustato transliacijos teisių perleidimo sąlygas, įskaitant ir kainą.

Kad būtų sumažinta neigiama jungtinio transliacijos teisių perleidimo įtaką konkurencijai, EK siūlo, kad:

– transliacijų teisės būtų perleidžiamos konkurso būdu;
– būtų ribojamas terminas, kuriam transliacijos teisės yra perleidžiamos;
– transliacijų teisės būtų skirstomos į atskirus teisių paketus pagal rinkas: mokama TV (Pay TV), nemokama TV (Free TV), interneto ir t.t. Kartu turi būti ribojama galimybė vienam subjektui įsigyti visas transliacijų teises;
– tuo atveju, jei lieka neperleistos transliacijos teisės, jos turėtų būti perleidžiamos klubams ir leidžiama savarankiškai jomis disponuoti;
– turėtų būti skiriami stebėtojai, užtikrinantys teisių perleidimo konkurso skaidrumą.

Šiuo atveju to nebuvo. Todėl šių metų pradžioje, lietuviška sporto televizija „Sport1“ Europos Komisijai įteikė oficialų skundą dėl „Viasat“ veiksmų ir Eurolygos krepšinio transliacijų perkėlimo iš nacionalinio nemokamo TV3 kanalo į mokamą – „Viasat Sport Baltic“. Rašte prašoma įpareigoti Eurolygos turnyrą vykdančią ULEB imtis priemonių, kad būtų užtikrintas sandorių skaidrumas ir galimybės kiekvienam transliuotojui konkuruoti dėl šių teisių, taip tenkinant vartotojų interesą.

„Net jei Eurolygos transliacijoms nebūtų skelbiamas naujas konkursas, o jos turėtų grįžti į nemokamos televizijos TV3 eterį, tai būtų didelė visos Lietuvos pergalė, – sakė tuometinis „Sport1” programų direktorius A.Tapinas, – Taip parodytume, kad Lietuva yra teisinė valstybė ir sąžiningo verslo normų reikia laikytis net ir didelėms užsienio kompanijoms, kurios dabar įsivaizduoja galinčios nebaudžiamos spjaudyti Lietuvos krepšinio mylėtojams į veidą“.

Pavasarį, siekdama grąžinti Eurolygos krepšinio transliacijas į nemokamos televizijos eterį, visuomenė surengė pilietinę akciją „Laisvė krepšiniui“, kurios metu buvo surinkta beveik 20 000 parašų. Du tomai su parašais buvo perduoti EK į Briuselį.

Pasirodo, EK jau yra nagrinėjusi panašų atvejį dėl Anglijos „Premier“ lygos transliacijų, kuomet mokama „Sky Sports“ televizija monopolizavo transliacijas, apribodama vartotojų teises. Tuomet EK pabrėžė, jog didžiajai daliai šalies gyventojų svarbios TV transliacijos neturėtų būti monopolizuojamos bei neturėtų būti pažeidinėjami laisvos konkurencijos principai.

Nors neturėtų būti, bet krepšinis lieka nematomas. Netekusiems duonos – atimti ir žaidimai. Dabar, kai „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ lieja už Lietuvą prakaitą Eurolygoje, Lietuvos vyrai savo karingąsias galias ir verdantį kraują kol kas gesina gūdžioje girioje savo reikmėms išvarytos samanės burbulais.