Nesiimsiu čia svarstyti, kas kompetentingesnis ar geriau dirba – L. Graužinienė ar S. Skvernelis. Įsiplieskus aštriems asmeniniams nesutarimams tarp aukšto rango pareigūno ir pagal rangą už jį aukštesnės, akivaizdu, jog ministrui toliau dirbti bus neproduktyvu. Paskelbęs apie savo atsistatydinimą, atrodė, kad ministras pasitrauks oriai ir korektiškai.

Kad ir ką galvotumėme apie Seimo pirmininkę, Vyriausybės ministrai privalo gerbti parlamentinį Vyriausybės subordinacijos principą. Aiškinti, kad Seimo išrinkta pirmininkė (šalies antra aukščiausia pareigūnė), kreipdamasi į ministrą žinių „trukdo dirbti“ – nekorektiškas išsišokimas. Jeigu gerbiame savo pačių institucijas ir įstatymus, turime tai pripažinti.

Panašiomis sąlygomis oriai ir korektiškai iš pareigų pasitraukė buvęs Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas. Tokiomis aplinkybėmis traukiamasi ne visų pirma (ar apskritai) dėl kaltės. Traukiamasi, nes politinė kultūra to reikalauja. Traukiamasi tam, kad nuo būtino darbo dėmesio nenukreiptų asmeniniai kivirčai – kivirčai, kurie dėl politinių priežasčių ir ambicijų beveik neišvengiamai linkę aštrėti. Bet atsistatydinimas pas mus vis dar persmelktas kaltės ir gėdos.
Kad ir ką galvotumėme apie Seimo pirmininkę, Vyriausybės ministrai privalo gerbti parlamentinį vyriausybės subordinacijos principą. Aiškinti, kad Seimo išrinkta pirmininkė (šalies trečia aukščiausia pareigūnė), kreipdamasi į ministrą žinių „trukdo dirbti“ – nekorektiškas išsišokimas.
Darius Udrys

Atsistatydinant įveikti savo puikybę nelengva. Kaip norisi atsisveikinant oponentams dar kartą įdurti! Tačiau politinė praktika rodo, jog beveik kiekvienu atveju daugiau laimi tas, kuris pasitraukdamas nuo to susilaiko. Korektiškai atliktas pasitraukimas gali net sustiprinti pasitraukiantįjį. Tik būtina tuo metu susilaikyti nuo nesutarimų eskalavimo. Šia prasme ministrui kol kas sunkiai sekasi.

Darius Udrys, N. Rekašiūtės nuotr.
S. Skverneliui paskelbus apie savo atsistatydinimą kilo jį palaikančiųjų pasipiktinimas, esą kompetentingas žmogus be reikalo stumiamas lauk. Kaip ir turėtų būti, jei esi to vertas. Tokiu metu gerą žodį už tave turi tarti kiti. O geriausiai kalba realūs darbai ir rezultatai.
Tačiau neužteko užuominų atsistatydinimo pareiškime apie užgautas ambicijas. Ministras žibalo į ugnį dar papilstė viešais pasisakymais apie atsistatydinimo aplinkybes ir „intrigas“. Nepadėjo ir tai, jog atsistatydinimas buvo gana spontaniškas, galbūt daugiau emocijomis pagrįstas sprendimas, kuris akivaizdžiai nebuvo suderintas su premjeru A. Butkevičiumi. Įtampą norom nenorom dar padidino premjero reakcija: ėmė aiškinti mėginsiąs ministrą sutaikyti su Seimo pirmininke, kiek vėliau atviravo, kad ministras per jautriai sureagavo į prezidentės papeikimą (meškos paslauga lig šiol solidaus įvaizdžio ministrui).
Labiau „apgailėtina“ nei faktas, jog suimtas vyras sprukdamas iš arešto sugebėjo pasiglemžti policininko automatinį ginklą ir nevaržomas viešojo transporto priemonėmis parvažiuoti namo, tai faktas, jog jeigu ministras neatsistatydins, vis daugiau dėmesio teks ne būtinoms reformoms, o politinei dramai.
Darius Udrys

Kaip baigsis ši vis labiau muilo operą primenanti istorija – dar neaišku. Ministras, ypač po praėjusio savaitgalio apsižodžiavimo, turėtų laikytis savo sprendimo. Ir tikrai ne dėl to, kad teisesni kiti, o dėl to, kad pasilikus geriau nebus.

Labiau „apgailėtina“ nei faktas, jog suimtas vyras sprukdamas iš arešto sugebėjo pasiglemžti policininko automatinį ginklą ir nevaržomas viešojo transporto priemonėmis parvažiuoti namo, tai faktas, jog jeigu ministras neatsistatydins, vis daugiau dėmesio teks ne būtinoms reformoms, o politinei dramai. Artėjant rinkimams (ypač jei tiesa, kad jis planuoja kandidatuoti), politinis stumdymasis ir pozicionavimasis vis labiau apsunkins darbą, kurį manau visi sutiksime būtina atlikti, kad Lietuvos policija būtų kompetentinga ir efektinga.

Dėl to sveikinau ministro sprendimą pasitraukti. Dėl šalies labo. Kad asmeniškumai nenustelbtų svarbaus darbo. Tai jį asmeniškai ir mūsų politinę kultūrą tik sustiprintų.

Dr. Darius Udrys (www.udrys.lt) yra politologas ir viešųjų ryšių specialistas.