Šį įvykį Londono laikraščio „The Daily Telegraph“ apžvalgininkai prisiminė iš geriausių diktatoriaus viešpatavimo laikų. Šiandien S. Husseino, kuris balandžio 28 d. būtų sulaukęs 60 m., jau nebėra. Praėjusį šeštadienį, prieš pat Naujuosius metus, jis buvo pakartas.

Taip George’as W. Bushas Naujuosius sutiko švęsdamas dar vieną pergalę: Vašingtonas parodė pasauliui, kad kiekvienas diktatorius gaus, ko nusipelno, kad Irakas yra patekęs į demokratinio pasaulio interesų zoną.

Įsidrąsinęs dėl šio tariamo laimėjimo, G. W. Bushas imasi naujos iniciatyvos. Kaip pranešė BBC, kitą savaitę prezidentas paskelbs pareiškimą, kuriame bus siūloma padidinti Amerikos kariuomenę Irake. Kartu bus keičiama ir karinė strategija šioje šalyje. Papildomi amerikiečių būriai bus siųsti ne irakiečių mokymo tikslais, o siekiant užtikrinti jų saugumą. Tai reiškia, kad Jungtinių Valstijų kariuomenė dalyvaus atribojant religinių, politinių ir etninių grupuočių pozicijas, užkertant kelią įvairiems konfliktams, demaskuojant teroristinius veiksmus. Vašingtonui nerimą kelia tai, kad per mėnesį žuvusių Irake skaičius praėjusių metų pabaigoje pasiekė 1000 žmonių. Jis pripažįsta, kad suėmus S. Husseiną prieš trejus metus ginkluotas pasipriešinimas virto tikru pilietiniu karu.

Šiuo metu Irake tarnauja apie 134 tūkst. Amerikos kareivių. Kiek jų bus permesta papildomai, kol kas neaišku, nes Baltieji rūmai tam dar turės gauti Kongreso sutikimą. Tai bus nelengva dėl keleto priežasčių.

Pirmiausia G. W. Bushas Amerikos Parlamente jau neturi daugumos. Praėjusį lapkritį vykusiuose tarpiniuose rinkimuose respublikonai patyrė triuškinamą pralaimėjimą, o pagrindinė jo priežastis – būtent užsitęsęs karas Irake. Diskusijos Parlamente ir visuomenėje verčia prezidentą paskelbti tikslią kariuomenės išvedimo iš Irako datą. Kol kas jis tai atidėlioja, nors, kaip paskelbė Pentagonas, karas Irake Amerikos biudžetui jau kainavo 350 mlrd. dolerių.

Šis skaičius gal ne toks skaudus amerikiečiams kaip kitas: gruodžio 28 d. Irake žuvo tritūkstantas Amerikos kareivis. Juo tapo 22 m. Dustinas Donnickas iš prezidento gimtojo Teksaso. Prieš Naujuosius metus Baltųjų rūmų atstovas išreiškė prezidento užuojautą, tačiau paskui pridūrė: „Prezidentas įsitikinęs, kad ši auka nenueis veltui“.

Amerikiečiams tokie žodžiai – menka paguoda. Kaip ir Pentagono paskelbta palyginamoji įvairių Amerikos karų statistika. Anot Gynybos ministerijos, Vietnamo kare žuvo 58 tūkst. amerikiečių, Korėjos – 36 tūkst., per Antrąjį pasaulinį karą galvas paguldė 405 tūkst., o per Pirmąjį – 116 tūkst. žmonių.

Praėjusių metų gruodis buvo pats nuostolingiausias metų mėnuo Irake. Per jį žuvo 111 amerikiečių. Baltųjų rūmų pareiškime vėlgi teigiama, kad Irake žūva ne tik amerikiečiai. Britai neteko 127 savo kareivių, italai – 33, ukrainiečiai ir lenkai – po 18 ir t. t.

Vargu ar tai skamba kaip Vašingtono pasiteisinimas. G. W. Bushas nesitiki sutaikyti 14 amžių besigrumiančių Irako šiitų ir sunitų grupuočių ar atkurti islamo vienybės. Jėga regionui piršdamos demokratines Vakarų pasaulio vertybes, JAV gina pragmatinius savo interesus, kurie, pasak apžvalgininkų, ribojasi trikampiu „JAV–Saudo Arabija–Iranas“. O, jeigu paminime pastarąsias islamo šalis, tuomet aišku, kad šie interesai kvepia juoduoju auksu – nafta.

„Užsienio įvykių komentaras“ – pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį 17.55 val., kart. kitos darbo dienos rytą 6.55 val.