Įraše rašoma [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Britų žurnalistas Markas Dolanas pateikia savo nuomonę apie Billą Gatesą, jo „prognozes“ apie naują pandemiją ir Pasaulio sveikatos organizacijos pandemijos sutartį.“

Mark Dolanas nėra žurnalistas, o komikas, prodiuseris ir rašytojas. M. Dolanas Didžiojoje Britanijoje žinomas iš keletos radijo ir vietinės televizijos projektų. Per COVID-19 pandemiją komikas darydavo virtualius pasirodymus. Viešai prieinamuose šaltiniuose pats M. Dolanas niekur neprisistato žurnalistu. Pavyzdžiui, savo asmeninėje svetainėje ir „Twitter“ paskyroje jis teigia esantis komikas, TV/radijo laidų ir renginių vedėjas.

Be to, M. Dolanas jau ne kartą gavo kritikos strėlių už viešus pasisakymus apie COVID-19 pandemiją. Nors pats komikas nesutinka būti taip vadinamas. Tačiau jo pareiškimus dažnai platina prieš skiepus, pandeminius ribojimus ir pan. pasisakantys asmenys.

Vaizdo įraše M. Dolanas B. Gatesą vadina „moksliuku“ su didele „aistra vakcinoms“, reiškia nepasitenkinimą jo įtaka ir populiarumu pandemijos metu, vadina jį „sveikatos ekspertu“. Visų pirma, M. Dolanas išsako savo nuomonę, nepateikdamas jokių faktų.

Pavyzdžiui, jis kritikuoja B. Gateso pasisakymą, kad pradžioje COVID-19 mirštamumas buvo klaidingai apskaičiuotas. M. Dolanas tikina, kad mažas mirštamumas buvo aiškus nuo pat pradžių. Tai – melas. Kaip www.npr.org 2020 m. teigė Natalie Dean, Floridos universiteto biostatistikos docentė, pradžioje trūko duomenų, o rodikliai skyrėsi kiekvienoje valstybėje. Net remiantis dabartiniais duomenimis, mirčių statistika skiriasi pagal valstybes. Pavyzdžiui, Peru yra 6 proc., Sakartvele – 1 proc., Lietuvoje – 0.9 proc. ir pan. Taigi teigti, kad mirštamumas buvo aiškus nuo pradžių – klaidina.

Mirštamumas nuo COVID-19 skirtingose šalyse (coronavirus.jhu.edu)

Taip pat komikas kritikuoja skiepus. Jis pasakoja, kad B. Gatesas COVID-19 susirgo du kartus, nors buvo pasiskiepijęs. Neva, tai rodo skiepų neefektyvumą. Tačiau COVID-19 vakcinos niekada nebuvo skiriamos kaip 100 proc. apsauga nuo infekcijos – o kaip vienas iš būdų apsisaugoti nuo rimtos ligos formos, hospitalizacijos ir mirties. Tai įrodo ir M. Dolano įraše parodomas B. Gateso „Twitter“ įrašas, kuriame jis teigia, kad patiria tik „lengvus simptomus“.

Taigi, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad vadinti komiką žurnalistu yra melaginga, o jo pasisakymus traktuoti kaip faktą – gali klaidinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją