Teiginiai


Pastaruoju metu internete vėl ėmė sklisti informacija, jog veido kaukės nuo koronaviruso neapsaugo, o net susargdina jas dėvinčius žmones. Tokia informacija, pavyzdžiui, skleidžiama lietuviškame portale minfo.lt, kuris kaip šaltinį nurodo portalą technocracy.news. Teigiama, jog tiek Amerikos, tiek Europos mokslininkai įrodė, kad plačiai paplitęs kaukių naudojimas nesumažino COVID-19 plitimo. Be to, teigiama, jog tyrimais įrodyta, kad prievolė dėvėti kaukes yra susijusi su išaugusiu mirtingumu ir tai galima paaiškinti „Foegen efektu“.

Verdiktas


Teiginiai, kad veido kaukės neapsaugo nuo koronaviruso, o priešingai – žmones net susargdina COVID-19 ar kita oro lašeliniu būdu perduodama liga yra melagingi. Daugybės mokslininkų atlikti naujausi ir didžiausios apimtiems tyrimai įrodė, jog veido kaukės yra veiksminga apsaugos nuo koronaviruso priemonė, todėl visoms šalims net rekomenduojama neatšaukti prievolės jas dėvėti net tada, kai šalyje pasiekiamas aukštas vakcinacijos lygis. Teorija apie tai, jog veido kaukės susargdina žmones taip buvo paneigta.

Melo detektoriaus komentaras


Portaluose, kurie skleidžia informaciją, jog veido kaukės neapsaugo nuo koronaviruso plitimo remiamasi JAV Luisvilio universiteto mokslininkų atliktų tyrimu, kuris buvo paskelbtas 2021 metų gegužę.
Šiame tyrime mokslininkai naudojosi JAV Ligų kontrolės ir prevencijos duomenis, apskaičiavo bendrą COVID-19 atvejų augimą tuo metu, kai JAV buvo privaloma dėvėti kaukes, ir nenustatė jokių reikšmingų skirtumų, jog prievolė dėvėti veido kaukes būtų sumažinusi COVID-19 plitimą. Todėl esą darytina išvada, jog kaukių vaidmuo užkertant kelią kvėpavimo takų virusų plitimui buvo nedidelis arba nulinis.

Tačiau tokias šio tyrimo išvadas paneigia šiemet gegužę paskelbtas tyrimas, kurį atliko daugybė mokslininkų, o jį iniciavo JAV Prinstono universitetas. Tyrėjai pabrėžė, jog dauguma ankstesnių tyrimų buvo skirti ištirti įpareigojimo dėvėti veido kaukes poveikį. Tačiau darydami prielaidą, jog tikrai ne visi žmonės laikosi įpareigojimo dėvėti veido kaukę, šįkart mokslininkai tiesiogiai tyrė kaukės dėvėjimo poveikį. Ir nustatyta, jog gyventojų kaukės nešiojimas žymiai sumažino SARS-CoV-2 (COVID-19) perdavimą. Šis tyrimas buvo atliktas 92 regionuose šešiuose žemynuose.

„Mes nustatėme, kad skirtumas tarp nulinio kaukės dėvėjimo ir 100 proc. žmonių, kurie patys praneša, kad kai kuriose viešose vietose dažniausiai kaukės, atitinka 25 proc. perdavimo sumažėjimą“, – konstatavo mokslininkai.

„COVID-19 veido kaukės išlaikė kol kas didžiausią testą“, – dar prieš metus skelbė kito itin didelio tyrimo autoriai. Šis tyrimas buvo atliktas Bangladeše. Jame dalyvavo 350 tūkst. žmonių iš 600 kaimų. Pusės šių kaimų gyventojai dėvėjo veido kaukes, o 300 kitų kaimų – ne. Ir nustatyta, jog kaimuose, kurių žmonės dėvėjo kaukes, koronaviruso paplitimas gerokai sumažėjo.

„Tai tikrai turėtų būti diskusijų pabaiga“, – teigė Ashley Styczynski, infekcinių ligų tyrinėtoja iš Stanfordo universiteto, komentavusi tyrimo išvadas apie veido kaukių naudą.

Ir nors yra daugybė didelės apimties tyrimų, įrodančių, jog veido kaukės yra efektyvi apsaugos priemonė, vis tiek yra skelbiančių, kad jos ne tik nepadeda, bet ir susargdina. Tokias išvadas pateikė vokiečių gydytojas Zacharias Foegenas. Jis siekė išsiaiškinti, ar privalomas kaukių naudojimas turėjo įtakos mirtingumo nuo COVID-19 skaičiui Kanzase nuo 2020 m. rugpjūčio 1 d. iki 2020 m. spalio 15 d. Šioje valstijoje apskritims buvo leista pačioms pasirinkti, ar įpareigoti žmones dėvėti veido kaukes.

Gydytojo analizė esą atskleidė, kad apskrityse, turinčiose prievolė nešioti kaukes, mirtingumas buvo žymiai didesnis nei apskrityse, kuriose kaukės nebuvo privalomos. Ir priežastis esą yra ta, jog nuo kaukių žmones papildomai įkvepia viruso sukėlėjų. „Šios išvados rodo, kad kaukių naudojimas gali kelti dar nežinomą grėsmę vartotojams, o ne juos apsaugoti, todėl kaukė yra ginčytina epidemiologinė intervencija“, – tvirtino Z. Foegenas.

Tačiau šis jo tyrimas buvo sukritikuotas, nes yra pagrįstas dviem metodologiškai ydingais tyrimais, kurie nepateikia tokius jo teiginius patvirtinančių įrodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją