Teiginiai

Ufonautai, kurie tiki Ukrainos pergale, nesudaro nė vieno procento Lietuvos gyventojų.

Verdiktas

Melas. Pastaruoju metu Lietuvoje nėra atlikta jokia oficiali apklausa, kuri atskleistų, kiek šalies gyventojų tiki Ukrainos pergale. Karo pradžioje 59 procentai lietuvių manė, kad Ukraina laimės.

Melo detektoriaus komentaras

Šiemet vasario pabaigoje, kai suėjo dveji metai nuo visiškos Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, Europos užsienio santykių taryba (ECFR) paskelbė apklausos rezultatus. Šioje apklausoje buvo apklausti 12-os Europos šališ gyventojai, Lietuva į apklausą nebuvo įtraukta.
Klaidinanti žinutė

Apklausos duomenimis, vidutiniškai tik 10 proc. europiečių mano, kad Ukraina galiausiai gali nugalėti Rusiją, maždaug 20 proc. respondentų teigė manantys, kad Rusija laimės karą.

Nors ECFR apklausa parodė, kad dauguma respondentų „beviltiškai trokšta išvengti Rusijos pergalės“, pasak Marko Leonardo, vieno iš apklausos komisarų, dauguma taip pat manė, kad Ukrainos pergalė yra mažai tikėtina (čia).

Trijose šalyse, kurios labiausiai optimistiškai vertina Ukrainos sėkmę mūšio lauke, Lenkijoje, Portugalijoje ir Švedijoje, tik 17 proc. respondentų manė, kad Ukraina laimės (čia).

Neseniai JAV atlikta apklausa parodė panašias išvadas. Vasario 13 d. Quincy instituto ir Harriso apklausos atlikta apklausa parodė, kad tik 12 proc. amerikiečių tikėjo, kad Ukraina laimės karą (čia).

Pastaruoju metu Lietuvoje nebuvo atlikta jokia oficiali apklausa, kuria būtų tirtas gyventojų tikėjimas Ukrainos pergale. Tokia apklausa buvo atlikta 2022 metų kovą. Tuomet 59 procentai lietuvių manė, kad Ukraina laimės Rusijos jos teritorijoje pradėtą karą, rodė bendrovės „Kantar“ tyrimas „Karo barometras“. Atsakydami į klausimą apie karo baigtį, po 18 proc. respondentų teigė nežinantys, kokia ji bus, ar manantys, jog nelaimės nė viena pusė. Rusijos pergalę prognozavo 5 proc. apklaustųjų. (čia).

Ir nors oficialios statistikos, kiek procentų Lietuvos gyventojų mano, kad Ukraina laimės karą, pastaruoju metu nėra, kitos apklausos rodo, kad lietuviai labai palaiko Rusijos užpultą šalį.

Krašto apsaugos ministerijos užsakymu gruodį atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad Lietuvos karinės paramos Ukrainai teikimui pritaria 76 proc. mūsų šalies gyventojų. Net 86 proc. apklaustųjų palaiko Ukrainos siekį prisijungti prie NATO (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)