Teiginiai

Remiantis naujausiais Aleksejaus Navalno skrodimo rezultatais, 47 metų vyro mirties priežastis – kraujo krešulys (trombas) širdyje. Gydytojai įtaria, kad trombozę sukėlė vakcinacija nuo koronaviruso „Pfizer“ vakcina, A. Navalnas buvo skiepytas keturis kartus.

Verdiktas

Melas. „Pfizer“ vakcina Rusijoje nėra įregistruota ir ja šioje šalyje nėra skiepijama nuo COVID-19 ligos. Be to, ekspertai ne kartą pabrėžė, kad „Pfizer“ vakcina nesukelia kraujo krešėjimo.

Melo detektoriaus komentaras

A. Navalnas buvo įkalintas IK-3 pataisos darbų kolonijoje į šiaurę nuo poliarinio rato, esančioje Charpe, Jamalo-Nenetso regione, maždaug 1900 km į šiaurės rytus nuo Maskvos.

Apie jo mirtį Jamalo-Nencų autonominės apygardos federalinė bausmių vykdymo tarnyba paskelbė vasario 16 d., 14.19 val. Maskvos laiku (11.19 GMT). „2024 m. vasario 16 d., pataisos darbų kolonijoje Nr. 3, nuteistasis Navalnas AA po pasivaikščiojimo pasijuto blogai, beveik iš karto prarado sąmonę. Iš karto atvyko įstaigos medicinos personalas, buvo iškviesta greitosios medicinos pagalbos komanda. Buvo atliktos visos būtinos gaivinimo priemonės, kurios teigiamų rezultatų nedavė. Greitosios medicinos pagalbos medikai konstatavo nuteistojo mirtį. Mirties priežastys nustatinėjamos“, - teigiama pranešime (čia).

A. Navalno 69 metų motinai Liudmilai buvo pasakyta, kad sūnaus mirties priežastis – staigios mirties sindromas, sakė Ivanas Ždanovas, vadovaujantis A. Navalno kovos su korupcija fondui. „Staigios mirties sindromas“ yra neaiškus terminas, apibūdinantis įvairius širdies sindromus, kurie sukelia staigų širdies sustojimą ir mirtį. Nenustatytas šaltinis Rusijos kontroliuojamai agentūrai RT sakė, kad A. Navalnas mirė nuo kraujo krešulio (čia).

Kraujo krešulio versija užkliuvo ir socialinių tinklų vartotojams, kurie iškart padarė išvadą ir suskubo ją skelbti, kad trombas susidarė dėl to, kad A. Navalnas buvo paskiepytas „Pfizer“ vakcina ir net keturis kartus.

Klaidinanti žinutė

Tačiau tai melas, nes „Pfizer“ vakcina Rusijoje nėra registruota, tad rusai ja nėra skiepijami (čia ir čia).

Tiesa, tuo metu, kai Europoje prasidėjo vakcinacija nuo koronaviruso A. Navalnas buvo Vokietijoje, tačiau mažai tikėtina, kad jis ten buvo paskiepytas bent viena „Pfizer“ doze, jau nekalbant apie keturias.

Novičiok“ dujomis apnuodytas A. Navalnas Vokietijoje buvo gydomas nuo 2020 metų rugpjūčio 21 dienos, o į Maskvą sugrįžo 2021 metų sausio 17 dieną (čia).

Europos Komisija, vadovaudamasi Europos vaistų agentūros (EMA) rekomendacija, patvirtino „Pfizer“ vakciną 2020 metų gruodžio 21 dieną (čia).

Nuo 2020 metų gruodžio 27-osios ja imta skiepyti visose ES šalyse, tačiau prioritetas buvo skiriamas COVID-19 pacientų gydymą organizuojančių ligoninių darbuotojams, kuriems kasdien tenka akis į akį susidurti su klastingu virusu. Kad susiformuotų imunitetas koronavirusui, po trijų savaičių skiepijimo procedūrą reikėjo pakartoti (čia).

Pats A. Navalnas viešai niekada nesiskelbė, kad pasiskiepijo nuo COVID-19 ligos, todėl beveik neįmanoma, kad jis būtų paskiepytas „Pfizer“ vakcina ir dar keturis kartus.

Be to, pasak ekspertų, „Pfizer“ vakcina nesukelia kraujo krešėjimo (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją