Teiginiai

JK 2022 m. vaikų 1–14 metų amžiaus grupėje mirė 16 proc. daugiau dėl COVID-19 vakcinų (archyvas).

Verdiktas

Melas. Nėra jokių įrodymų, kad vaikų mirtys susijusios su COVID-19 vakcinomis.

Melo detektoriaus komentaras

Sapereaude.lt publikacijoje teigiama, kad „2022 m., buvo staigus vaikų mirčių perviršis. Šiais metais 1–14 metų amžiaus grupėje mirė 16 proc. daugiau žmonių nei tikėtasi“, o tai įvyko dėl COVID-19 skiepų, nes „mRNA skiepai yra pavojingiausias kada nors visuomenei primestas medicinos prietaisas.“ [citatų kalba netaisyta, – aut. past.]. Ši informacija remiasi asmens, vardu Ed Dowd, pasisakymais platformose „X“ ir „Rumble“.

Visų pirma, melagingi teiginiai, kad JK daugėja mirčių, kurios neva susijusios su COVID-19 vakcinomis, plinta jau keletą metų. 2022 m. vaikų mirčių statistika buvo manipuliuojama, teigiant, kad paskiepyti vaikai 52 k. dažniau miršta nei neskiepyti, nors tam nebuvo jokių įrodymų (čia). 2024 m. taip pat buvo melagingai teigiama, kad šalyje didėja mirčių perviršis, o tai esą susiję su COVID-19 vakcinomis. Tačiau tokia informacija buvo paneigta specialistų (čia ir čia).

Klaidinanti žinutė

Patikimose mokslinėse publikacijose pasirodo analizių, kuriose ieškoma ryšio tarp vakcinų ir didėjančio mirčių skaičiaus, tačiau tokių įrodymų nėra. Pavyzdžiui, prestižiniame BMJ akademiniame žurnale 2023 kovo mėn. pasirodžiusioje publikacijoje „Covid-19: Study reports no significant increase in deaths after vaccination but raises questions over AstraZeneca’s vaccine“ nenustatytas ryšys tarp skiepų ir mirčių (čia).

Tiesa, kad JK daugėja vaikų mirčių. Skaičiuojama, kad 100000 vaikų tekdavo 31.8 mirtys (2019 m. buvo 29.3 mirtys). Tačiau specialistai pastebi, kad mirtys dažniausiai fiksuojamos varginguose rajonuose. Šios mirtys nėra siejamos su vakcinomis. Specialistai ragina mažinti skurdą ir daugiau dėmesio skirti vaikų sveikatai (čia).

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad straipsnyje cituojamas asmuo – E. Dowd – ne mokslininkas ar medikas, o verslininkas investuotojas, niekada nedirbęs sveikatos ar mokslo sektoriuose (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją