Teiginiai

Lietuvos padangėje užfiksuotas „chemtreilų“ lėktuvas.

Verdiktas

Melas. Lėktuvas priklauso Lenkijos įmonei „MGGP Aero“ ir, kaip teigia Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) prie Aplinkos ministerijos, Lenkijos įmonė atliko aerofotografavimo ir ortofotografinio žemėlapio sudarymo darbus.

Melo detektoriaus komentaras

Telefono ekrano nuotraukoje, kuria dalinasi internautai, matosi ne tik lėktuvo maršrutas, bet ir lėktuvo savininkai – „MGGP Aero“ (čia).

„MGGP Aero“ nuo 2001 m., naudodami specialiai pritaikytus orlaivius ir sudėtingus jutiklius, atlieka aerofotografavimo darbus. Įmonė taip pat sudaro ortofotografinius žemėlapius (čia).

„MGGP Aero“ Oro nuotraukų skyriaus vadovas Tomasz Kundzierewicz pranešė „Melo detektoriui“, kad įmonė atlieka žemėlapių sudarymo projektą Lietuvos valstybei.

„Melo detektorius“ susisiekė su Nacionalinės žemės tarnyba prie Aplinkos ministerijos, kuri, pagal Geodezijos ir kartografijos įstatymą, yra įsipareigojusi atnaujinti visos Lietuvos ortofotografinius vaizdus (čia).

Melaginga žinutė

Anot NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Audriaus Gelžinio, Lenkijos įmonė „MGGP Aero“ nuo 2022 m. metų vykdo Lietuvos Respublikos aerofotografavimo ir ortofotografinių žemėlapių sudarymo projektą.

„Šių metų balandžio 30 d. ir gegužės 1 d. „MGGP Aero“ lėktuvas atliko Panevėžio, Kėdainių, Ukmergės, Jonavos, Kaišiadorių ir Prienų rajonų savivaldybių teritorijos ar teritorijos dalies aerofotografavimą“, – „Melo detektoriui“ atsakė NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Audrius Gelžinis.

NŽT 2023 metais pabaigė 2021 metais pradėtą Lietuvos Respublikos teritorijos aerofotografavimo ir ortofotografinių žemėlapių sudarymo ciklą. Kadangi žemėlapiai atnaujinami kas 3 metus, „MGGP Aero“ lėktuvas vėl pradėjo atnaujinti Lietuvos ortofotografinį žemėlapį (čia).

Aerofotografavimas Lietuvoje gali būti vykdomas tik apie 10–25 dienas, kai yra visiškai giedra, nėra sniego, šešėlių, rūko, tinkamas saulės kampas virš horizonto. Įprastai fotografuojama nuo balandžio 1-osios iki birželio 1-osios dienos (čia).

Vartotojai gali susipažinti su ortofotografiniais žemėlapiais adresu www.geoportal.lt, o naujausi ortofotografiniai žemėlapiai, pagaminti pagal šių metų aerofotonuotraukas, bus paskelbti šių metų lapkričio-gruodžio mėn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją