Teiginiai

Ivermektinas buvo ne tik patvirtintas kaip veiksmingas COVID-19 gydymas, bet dabar jis pasirodė esąs vienas geriausių vaistų nuo vakcinos sukeliamų šalutinių poveikių.

Verdiktas

Melas. Tyrimais įrodyta, kad ivermektinas nėra naudingas COVID-19 ligos gydymui, o tyrimų apie jo naudą sumažinti ar pašalinti vakcinos šalutinius poveikius išvis nėra atlikta.

Melo detektoriaus komentaras

Teiginius apie tai, kad ivermektinas yra vienas geriausių vaistų sumažinti COVID-19 vakcinos šalutinius poveikius ėmė skleisti gydytoja Mary Talley Bowden, kuri nesiremia jokiais tyrimais, o tik savo klinikine praktika. „Kliniškai mačiau kai kuriuos pacientus, kuriems nuo šių injekcijų buvo labai stiprus bėrimas, ir jie gana dramatiškai palengvėjo su ivermektinu“, - socialiniuose tinkluose savo pastebėjimais dalijosi gydytoja.
Klaidinanti žinutė

Pažymėtina, kad ji visada pasisakė už COVID-19 ligos gydymą ivermektinu. Todėl 2021 metų lapkritį ji buvo nušalinta iš „Houston Methodist“ ligoninės už „pavojingos dezinformacijos skleidimą“, o paskui pati atsistatydino (čia).

Ivermektinas iki šiol nėra patvirtintas vaistas nuo COVID-19 ligos. JAV Maisto ir vaistų agentūra (FDA) yra patvirtinusi dvi ivermektino formas: tabletes, skirtos parazitinėms kirminų infekcijoms gydyti, ir vietines versijas, skirtos parazitams, pvz., galvinėms utėlėms, arba odos ligoms, tokioms kaip rožinė, gydyti. 2021 m. FDA aiškiai įspėjo vartotojus nenaudoti jokios ivermektino formos COVID-19 gydymui, nes nebuvo jokių naudos įrodymų. Šios pozicijos FDA laikosi iki šiol (čia).

Nemažai mokslininkų, įsaitant ir Kanzaso universitetą, jau atliko tyrimus, kurie parodė, kad ivermektinas yra neveiksmingas gydant COVID-19 (čia).

Straipsnyje, neseniai paskelbtame Amerikos medicinos asociacijos (JAMA) žurnale, mokslininkai padarė išvadą, kad 400 mcg/kg ivermektino vartojimas tris dienas, palyginti su placebu, reikšmingai nepagerino lengvo ar vidutinio sunkumo paciento, sergančio COVID-19, galimybių išvengti hospitalizacijos.

„Svarbiausia tyrimo išvada yra ta, kad ivermektinas nepadeda pagerinti COVID-19 infekcijos rezultatų, todėl jis neturėtų būti naudojamas kaip COVID-19 gydymas“, – sakė Tiffany Schwasinger-Schmidt, medicinos mokslų daktarė (čia).

Vienas naujausių tyrimų apie ivermektino poveikį COVID-19 gydymui buvo paskelbtas mačiau nei prieš metus. Mokslininkų grupė tyrė, ar ivermektinas, kurio didžiausia tikslinė dozė yra 600 μg/kg per parą 6 dienas, palyginti su placebu, sutrumpina simptomų trukmę suaugusiems (≥ 30 metų) ambulatoriniams pacientams, sergantiems simptomine lengva ar vidutinio sunkumo COVID-19 liga? Šio tyrimo išvada – 1206 suaugę pacientai, sergantys COVID-19 nuo 2022 m. vasario iki 2022 m. liepos mėn., gavę placebo vidutiniškai pasveiko per 11 dienų, o gavę ivermektino – taip pat per 11 dienų (čia).

Taigi, nėra jokių įrodymų, kad ivermektinas yra naudingas COVID-19 ligos gydymui, o juo labiau nėra įrodymų, nes nėra net tyrimų, kad šis vaistas gali būti efektyvus sumažinti COVID-19 vakcinos šalutinius poveikius.

Dažniausi COVID-19 vakcinų šalutiniai poveikiai yra karščiavimas, galvos skausmas ir nuovargis. Po vakcinacijos taip pat gali pasireikšti raumenų skausmas, sąnarių skausmas, šaltkrėtis, pykinimas ir vėmimas. Šie simptomai prasideda maždaug per dieną po vakcinacijos ir praeina savaime, tačiau gali būti nemalonūs. Medikai rekomenduoja, kad šiuos simptomus palengvinti padės paracetamolis (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją