Stanislovo Buškevičiaus vadovaujama „Jaunoji Lietuva“, Lilijanos Astros vadovaujama tautinė partija „Lietuvos kelias“ bei Vincento Lamanausko Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija susibūrė į Nacionalinę koaliciją, o antradienį bendradarbiavimą ketina įtvirtinti formaliai.

Tačiau suglaudus pečius partijoms teks įnirtingiau dirbti, nes pagal įstatymus koalicijoms taikomas didesnis patekimo į Seimą barjeras – nuo 5 proc. pavienėms partijoms, koalicijoms kartelė kyla iki 7 proc.

Iš socialdemokratų gretų pašalinto Algirdo Paleckio „Frontas“ savo sąraše dalyvauti Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje paliko vietų Lietuvos socialistų sąjungai. Kalbamasi ir apie galimą bendradarbiavimą su parlamentaro Juliaus Veselkos vadovaujamas Lietuvos liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“, tačiau šį partija dar nėra galutinai apsisprendusi: J. Veselkos nedžiugina galima A. Paleckio draugija, be to, jis į rinkimus eis su Rolando Pakso „Tvarka ir teisingumu“ ir savą partiją žada palikti.

„Na, viskas spręsis tikriausiai demokratiškai. Kaip partija nuspręs, taip ir bus. Bet, žinot, jeigu vadas į vieną pusę, o partija – į kitą, tai tikriausiai teks išsiskirti“, - DELFI sakė J. Veselka.

„Pilietininkai“ lieka vieni“

Seimo nario Algimanto Matulevičiaus vadovaujama Pilietinės demokratijos partija taip pat svarstė įvairius variantus, tačiau šiai politinei jėgai jau kelintąkart nepavyksta susitarti dėl galimo bendradarbiavimo.

Kiek anksčiau buvo tariamasi su A. Paleckio „Frontu“, Arvydo Akstinavičiaus Lietuvos socialdemokratų sąjunga, taip pat Pensininkų partija bei trimis politinėmis jėgomis, kurios sutarė sudaryti Nacionalinę koaliciją – „Jaunąja Lietuva“, tautine partija „Lietuvos kelias“ bei Krikščioniškosios demokratijos partija.

Pasak Pilietinės demokratijos partijos pirmininko Algimanto Matulevičiaus, pokalbiai nesusiklostė, nes neva nėra aišku, kas, pavyzdžiui, dirba partijoje „Jaunoji Lietuva“, be S. Buškevičiaus, arba tautinėje partijoje „Lietuvos kelias“, be L. Astros.

Socialdemokratų sąjunga nepuola bendradarbiauti

A. Akstinavičiaus vadovaujama Lietuvos socialdemokratų sąjunga į rinkimus taip pat žygiuos viena. Pasak partijos pirmininko, dalis žmonių iš A. Paleckio „Fronto“ galėjo būti Socialdemokratų sąjungos sąraše daugiamandatėje rinkimų apygardoje, tačiau nepanoro. Apie bendradarbiavimą kalbėta ir su „pilietininkais“, bet ir čia nieko nepasiekta.

Su neparlamentine Socialdemokratų sąjunga koja kojon žengs tik Imanto Meliano lyderiaujama neformali krikščionių demokratų grupė, kurios nariams nepatiko, jog šių metų gegužę krikdemai ir konservatoriai susijungė ir sukūrė bendrą partiją – Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD).