"Tai nėra Lietuvos bankų problema, problema yra prezidento rinkimų kampanija, kuri peržengė bet kokias padorumo ribas, ir man, kaip valstybės vadovui, tai yra nepriimtina", - tokius giežtus žodžius penktadienį žurnalistams V. Adamkus pasakė nusileidęs iš savo kabineto po pokalbio su didžiųjų bankų ir Valstybės saugumo departamento vadovais.

Po susitikimo V.Adamkus išėjo pakalbėti su žurnalistais ir neslėpdamas emocijų metė ant mikrofonų stalelio rankose turėtą penktadienio laikraščio "Vakaro žinios" numerį. Prezidento patarėjų teigimu, taip įtūžusio prezidento per penkerius darbo metus jiems nebuvo tekę matyti, rašo BNS.

Pasak "Vakaro žinių", kandidatas į prezidentus Rolandas Paksas teigė, jog paaiškėjus, kad vienas iš didžiausių šalies bankų turi problemų, būtų akivaizdu, jog "dabartinės valdžios šlovinamas stabilumas yra tiesiog kortų namelis".

Penktadienio "Vakaro žinių" numeris buvo išleistas 350 tūkst. egzempliorių tiražu. Įprastas jo tiražas yra apie 40 tūkst.

Tiesiogiai gandų apie Vilniaus banką skleidėjo Prezidentas neįvardino. Į antrąjį Prezidento rinkimų turą yra patekę du kandidatai - pats V. Adamkus bei parlamentaras, liberalų demokratų lyderis Rolandas Paksas.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Mečys Laurinkus įspėjo žmones netikėti dienraščio "Vakaro žinios" straipsniuose pateikta informacija, nes ji neatitinka tikrovės. Jis įvardijo dvi gandų priežastis - konkurencinę kovą bei etikos ribas peržengiančią rinkimų kampaniją.

"Tai iš tikrųjų yra tik gandai, neturintys jokio pagrindo su realia finansine situacija. Kaip liudija banko ataskaitos ir visi dokumentai, padėtis yra stabili ir normali", - žurnalistams sakė M.Laurinkus.

Jo teigimu, Valstybės saugumo departamentą neramina naudojimasis "šia situacija, šiuo ažiotažu ir politiniais tikslais".

"Tai sukelia papildomų problemų, komplikuoja situaciją ir norėčiau kreiptis į Lietuvos žmones, kad jie netikėtų provokaciniais straipsniais, pranešimais, kurių gali pasirodyti. Jų kilmė yra jau peržengianti visas ribas", - kalbėjo M.Laurinkus.

Bankininkai taip pat tvirtino, kad finansų sektorius Lietuvoje neturi problemų.

"Mes dar kartą patvirtinome ir parodėme, kad finansinis sektorius Lietuvoje problemų neturi", - po susitikimo žurnalistams sakė J.Niedvaras.