Teisėjo Žano Kubecko pirmadienį paskelbta nutartis yra dar negalutinė – ją galima apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Tačiau greičiausiai to nedarys nei nubaustas vyriškis, nei jam administracinio teisės pažeidimo protokolą surašę Šiaulių apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros departamento Statybos ir statinių naudojimo valstybinės priežiūros skyriaus specialistai.

Minimalią 5 tūkst. Lt baudą skyrę valdininkai sutiko, kad nelegalų šiltnamį ir nedidelį medinį pastatą šalia jo pasistačiusiam Šiaulių gyventojui būtų skirta mažesnė bauda – tokią išimtį gali pritaikyti tik teismas.

Bylą nagrinėjant teisme šiltnamio savininkas aiškino, kad prisipažįsta padaręs teisės pažeidimą ir nuoširdžiai gailisi. Per mėnesį vos 450 Lt gaunantis vyriškis aiškino, kad pragyvena iš žmonos atlyginimo, be to, dar išlaiko dvi dukteris iš pirmosios santuokos.

Šiltnamio savininkas prašė leisti bent laikinai nenugriauti šiltnamio – tai jis pasižadėjo padaryti iki rudens, kai nuims visą derlių.

Administracinę bylą išnagrinėjęs teismas nusprendė, kad nelegalų šiltnamį pastačiusiam šiauliečiui turėtų būti skirta mažesnė nei sankcijoje numatyta minimali bauda. Teisėjas nutartyje nurodė atsižvelgiantis ne tik į statinio savininko šeimos finansinę būklę, bet ir į jo vaikų interesus bei pažeidimo pobūdį, teisingumo ir protingumo kriterijus.

Šiaulių apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros departamento Statybos ir statinių naudojimo valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas vyriškiui administracinio teisės pažeidimo nutarimą buvo paskelbęs liepos 15-ąją. Nutarime pažymima, kad jis savavališkai, neturėdamas supaprastinto statinių projekto, suderinto su savivaldybės administracijos valstybės tarnautoju, pastatė vos 5 metrų ilgio laikiną šiltnamį ir laikiną vos 7 metrų medinį ūkinį pastatą.

Tokių statinių statybai reikalingas supaprastintas projektas ir savivaldybės administracijos valstybės tarnautojo įgalioto nustatyti statinio architektūros ir statybos sklypo tvarkymo urbanistinius reikalavimus raštiškas pritarimas pagal Statybos įstatymą.