„Pagaliau pradėtas svarstyti įstrigęs Teismų įstatymas. Apgailestaudamas turiu konstatuoti, kad ir dabar Seimas nesugeba sutarti dėl pagrindinių teismų sistemos problemų ir neturi ryžto jas spręsti. Iš svarstymų susidaro įspūdis, kad įstatymo likimą lemia vienas klausimas: ar leisti Vyriausiojo administracinio teismo sprendimus apskųsti Lietuvos Aukščiausiajame Teisme? Negi tai iš tikrųjų svarbiausia?“ – Seime apie teismus tepasakė V. Adamkus.

Kaip žinia, Seime daugiausia diskusijų sukėlė ne siekis teismus atverti visuomenei, o „pilietininkų“ noras reformuoti pasiteisinusią specializuotų teismų sistemą. LAT siūlo įvesti Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme išnagrinėtų bylų kasaciją – taip esą būtų formuojama vienoda teismų praktika.

Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė nemano, kad šalies vadovas prarado viltį ir nebenori daugiau spausti Seimo dėl daugelį metų nepriimamo Teismų įstatymo.

„Man atrodo, kad jau daug kartų kalbėta dėl teismuose kylančių problemų, be to, apie jas prezidentas kalba nuolat, - DELFI sakė L. Garnelienė. - Kaip supratu, problemos buvo svarstytos ir su naujuoju Seimo pirmininku, tai gal jos visiems yra žinomos?

Prezidentas savo metiniame pranešime akcentavo tik vieną iš problemų, kuri yra didžiausias nesutarimų objektas. Tuo tarpu kitos problemos, kurias kelia dalis visuomenės, yra susiję su Konstitucija – jų pasiūlymai prieštarauja šalies Pagrindiniam įstatymui. Jeigu norima ką nors keisti, pirmiausiai reikia keisti Konstituciją“.

Teisės ekspertai siūlymus įvesti kasaciją administracinėse bylose vertino neigiamai. Bendrosios kompetencijos teismai yra atitrūkę nuo administracinių teismų specifikos, todėl dar vienos teisminės pakopos atsiradimas administracinėse bylose neduotų teigiamų rezultatų, be pagrindo užtęstų piliečių ginčus su valstybe.

Teismų įstatymas Seime turėtų būti svarstomas dar šioje sesijoje, tačiau abejojama, ar jis bus priimtas ir įsigalios liepos 1-ąją.