Tai bene pirmas kartas, kai TT blokavo teisėjų korpusą atnaujinti nusprendusio V.Adamkaus pasiūlytą kandidatūrą. Be TT pritarimo šalies vadovas negali skirti bei paaukštinti pareigų teisėjams.

DELFI žiniomis, kai dekretą pasirašęs prezidentas kreipėsi į TT ir prašė pritarimo Vilniaus apygardos teismo teisėju skirti iki šiol bylų nenagrinėjusį E.Spruogį, tarp karjeros siekiančių teisėjų kilo nepasitenkinimas.

Kai kuriuos Temidės tarnus žeidė, kad į aukštas pareigas siūlomas pretendentų į teisėjus atrankoje žemus balus surinkęs mokslininkas, o geriausiai įvertintiems teisėjams net nesiūloma pereiti dirbti į aukštesnės instancijos teismą.

Nacionalinės teismų administracijos duomenimis, atrankoje į Vilniaus apygardos teismą dalyvavęs E.Spruogis su kitais teisėjais užėmė tik 19-24 vietą. Aukštų vertinimų jam nepavyko pasiekti ir dalyvaujant atrankoje į Vilniaus apygardos administracinio bei Lietuvos apeliacinio teismų teisėjų vietas.

Į Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjo vietą KT dirbantis socialinių mokslų daktaras E.Spruogis buvo atrinktas iš trijų mokslininkų. Nors E.Spruogis atitiko įstatymuose numatytus reikalavimus, tačiau kai kuriems TT nariams užkliuvo, kad teisme nedirbęs mokslininkas iš karto yra siūlomas į apygardos teismo teisėją.

„Jam tektų nagrinėti ir apeliacines bylas, todėl sunku įsivaizduoti, kaip be praktikos galima objektyviai vertinti apylinkių teismuose priimtus sprendimus", - V.Adamkaus pasirinkimu E.Spruogį siūlyti iš karto apygardos teismo teisėju stebėjosi vienas teisėjas. Beje, jaunas teisininkas į apylinkės teismą nenori eiti dirbti ir dėl mažo atlyginimo – jis nesiekia net 3 tūkst. litų, kai apygardos teismo teisėjai uždirba apie 5 tūkst. litų „į rankas“.

Teismų ir teisėjų nepriklausomumą užtikrinanti vykdomoji teismų savivaldos institucija praėjusį penktadienį nepritarė jauno teisininko kandidatūrai - iš 15 TT narių posėdyje dalyvavo tik 9, iš jų – 3 nepritarė E.Spruogio kandidatūrai. Kad mokslininko kandidatūra būtų patvirtinta, už ją turėjo balsuoti 8 tarybos nariai.

„Į Vilniaus apygardos teismą daug metų nepatenka mokslininkai, o jie ten turi teisę dirbti", - taip E.Spruogio siūlymą į teisėjus komentavo prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė..

Kaip gali paveikti TT ir V.Adamkaus santykius nepritarimas šalies vadovo pasiūlytai kandidatūrai, teisininkai kol kas nesiryžta komentuoti. V.Adamkui TT pasiūlė dar kartą kreiptis dėl E.Spruogio skyrimo į teisėjus, tiesa, neoficialiai buvo išreikšta, kad jaunam teisininkui derėtų padirbėti pirmos instancijos teisme.

V.Adamkus yra ne kartą pabrėžęs, kad svarbu sutelktai siekti, kad formuojant teisėjų korpusą būtų užtikrinti skaidrumo ir viešumo principai.

„Teisingumą turi užtikrinti nepriklausoma, skaidri, efektyvi ir atvira visuomenei teismų sistema. Siekiant sugrąžinti visuomenės pasitikėjimą teisingumu, būtina taisyti akivaizdžius teismų sistemos trūkumus, antraip ir toliau bus nepasitikima nei teismais, nei pačia valstybe, o Konstitucijoje įtvirtintos asmens teisės ir laisvės liks tušti žodžiai", - savo metiniame pranešime pabrėžė prezidentas.