Lengvus
nelaimingus atsitikimus darbe tiria darbdavio įsakymu ar kitu tvarkomuoju dokumentu patvirtinta dvišalė komisija, sudaryta pariteto principu iš darbdavio ir įmonės darbuotojų atstovo. Lengvas nelaimingas atsitikimas darbe turi būti ištirtas per 7 darbo dienas nuo įvykio.

Tiriant lengvą nelaimingą atsitikimą darbe, gali dalyvauti pats nukentėjusysis, jo šeimos narys arba nukentėjusiojo atstovas. Ištyrus lengvą nelaimingą atsitikimą darbdavio atstovas surašo N – 1 ar N – 2 nelaimingo atsitikimo aktą, dalyvaujant darbuotojų atstovams (N – 1 aktas surašomas, jei nelaimingas atsitikimas įvyko darbe, N – 2 aktas surašomas, jei nelaimingas atsitikimas įvyko pakeliui į darbą ar iš darbo).

Surašytas aktas lieka ar turi būti įteiktas:

· įmonėje, kurios darbuotojui įvyko nelaimingas atsitikimas;

· Valstybinės darbo inspekcijos teritoriniam skyriui;

· nukentėjusiajam arba jo atstovui ar jo šeimai;

· draudimo įstaigai (įstaigoms), kurioje (kuriose) nukentėjęs asmuo apdraustas nelaimingų atsitikimų darbe;

· mokymo įstaigai, kurios mokinys ar studentas per praktiką įmonėje sužalotas.

Sunkius ir mirtinus nelaimingus atsitikimus darbe tiria Valstybinės darbo inspekcijos inspektorius. Tyrime dalyvauja darbdavio ir darbuotojų atstovai saugai ir sveikatai. Tyrime gali dalyvauti draudimo įstaigos atstovas, nukentėjusysis arba jo atstovas. Jeigu darbdavio ir/ar darbuotojų ar draudimo įstaigos atstovai nedalyvauja tyrime, Valstybinės darbo inspekcijos inspektorius tiria atsitikimą be jų. Nelaimingą atsitikimą darbe, dėl kurio mirė 3 ir daugiau asmenų, tiria komisija.

Komisijos pirmininkas – Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius, nariai – Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas, Valstybinės darbo inspekcijos teritorinio (inspektavimo) skyriaus vedėjas ir du šio skyriaus Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriai. Atliekant tyrimą, dalyvauja darbdavio atstovas ir darbuotojų atstovo (atstovų) skirti asmenys.

Sunkaus ar mirtino nelaimingo atsitikimo darbe tyrimas turi būti baigtas per 20 darbo dienų nuo įvykio. Lietuvos respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius ar jo pavaduotojas, atsižvelgdamas į tyrimo sudėtingumą ir Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriaus, tiriančio nelaimingą atsitikimą darbe, motyvuotą prašymą, gali pratęsti tyrimo trukmę ne ilgiau kaip 20 darbo dienų. Nelaimingo atsitikimo darbe, dėl kurio mirė 3 ir daugiau asmenų, tyrimo trukmė gali būti pratęsta apibrėžtam laikui komisijos, tiriančios nelaimingą atsitikimą darbe, sprendimu. Įmonės vadovas ar darbdavio įgaliotas asmuo privalo sudaryti sąlygas darbe įvykusiam nelaimingam atsitikimui tirti, pateikti nelaimingo atsitikimo vietos vaizdinę (grafinę) medžiagą, reikalingus dokumentus, atlikti techninius skaičiavimus, laboratorinius tyrimus.

Komisija, tirianti nelaimingus atsitikimus, turi teisę pareikalauti iš įmonės vadovo, padalinių vadovų ar kitų asmenų žodinių ir rašytinių paaiškinimų apie nelaimingo atsitikimo darbe aplinkybes bei priežastis.

Baigus sunkaus ar mirtino nelaimingo atsitikimo darbe tyrimą, Valstybinės darbo inspekcijos inspektorius surašo N-1 arba N-2 formos aktą. Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriaus ir atliekant tyrimą dalyvavusių asmenų pasirašytas nelaimingo atsitikimo darbe aktas ir tyrimo medžiaga perduodami pasirašyti įmonės vadovui.

Surašytas aktas lieka ar turi būti įteiktas:

· įmonėje, kurios darbuotojui įvyko nelaimingas atsitikimas;

· Valstybinės darbo inspekcijos teritoriniam skyriui;

· nukentėjusiajam arba jo atstovui ar jo šeimai;

· atitinkamos apylinkės prokuratūrai;

· draudimo įstaigai (įstaigoms), kurioje (kuriose) nukentėjęs asmuo apdraustas nelaimingų atsitikimų darbe;

· profesinei sąjungai, kurios narys yra nukentėjusysis, ar kitiems darbuotojų atstovams (jiems pageidaujant);

· mokymo įstaigai, kurios mokinys ar studentas per praktiką įmonėje sužalotas.

Darbe įvykęs nelaimingas atsitikimas, apie kurį nukentėjusysis nustatytąja tvarka nepranešė darbdaviui, jo įgaliotam asmeniui arba dėl kurio nukentėjusysis neteko darbingumo ne iš karto, ištiriamas darbdaviui gavus nukentėjusiojo ar jo interesams atstovaujančio asmens prašymą raštu ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo prašymo gavimo dienos.

Visi nelaimingi atsitikimai darbe registruojami įmonės „Nelaimingų atsitikimų darbe, incidentų ir nelaimingų atsitikimų darbe aktų registravimo“ žurnale.

Nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių už Lietuvos Respublikos ribų, tyrimas turi būti baigtas per 7 darbo dienas po to, kai per Lietuvos Respublikos diplomatines atstovybes ar konsulines įstaigas, esančias užsienio valstybėse, ar iš įmonių, kuriose įvyko nelaimingi atsitikimai darbe, gaunami reikiami dokumentai.

Nelaimingo atsitikimo tyrimą galima apskųsti.

Įmonės vadovas, darbdavio atstovas ar darbuotojų atstovas (atstovai) saugai ir sveikatai pareiškimą dėl nelaimingo atsitikimo darbe aplinkybių ir priežasčių Lietuvos Respublikos vyriausiajam valstybiniam darbo inspektoriui gali pateikti per 30 kalendorinių dienų nuo nelaimingo atsitikimo darbe akto surašymo, nukentėjusysis arba jo atstovas pareiškimą dėl lengvo nelaimingo atsitikimo darbe – per 2 mėnesius, o dėl sunkaus – per 6 mėnesius. Mirusiojo dėl nelaimingo atsitikimo darbe atstovas arba jo šeima dėl mirtino nelaimingo atsitikimo akte nurodytų aplinkybių ir priežasčių gali kreiptis į Lietuvos Respublikos vyriausiąjį valstybinį darbo inspektorių per vienerius metus nuo nelaimingo atsitikimo darbe akto surašymo dienos.

Nelaimingo atsitikimo metu nustačius, kad įvykis darbe nesusijęs su darbu, tyrimas nutraukiamas, surašomas laisvos formos aktas.

Straipsnyje išdėstyta nuomonė nepretenduoja į absoliučią tiesą. Tai autoriaus nuomonė aktualiu klausimu, grindžiama Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais, kuriai pritarti ar ne, yra kiekvieno asmens teisė.

Konsultacijas rengia VšĮ “Vilniaus universiteto Teisės klinika” – nemokamos teisinės konsultacijos, Vilnius, Vilniaus g. 25; tel: 8 (5) 231 28 00; el.paštas: teises.klinika@tf.vu.lt ; www.teisesklinika.lt