Atsakymas:
LR civilinio proceso kodeksas (446 str.) nurodo, kad antstolis turi teisę pasiųsti vykdomąjį dokumentą įmonei, kurioje skolininkas dirba, ir nurodyti atlikti atitinkamas išskaitas išieškotojui arba į teismo antstolių kontoros depozitinę sąskaitą.

Apie įvykdytus reikalavimus privalu informuoti vykdomąjį dokumentą įmonei perdavusią instituciją. Be to, įmonė, atleidusi tokį darbuotoją iš darbo, vykdomąjį dokumentą turi grąžinti institucijai, iš kurios jį gavo, su žyma apie padarytas išskaitas ir naują tokio skolininko darbo vietą, jei ji yra žinoma.

Nors darbdavys įpareigotas išskaitas iš darbuotojo darbo užmokesčio daryti tol, kol bus išskaičiuota visa išskaitoma suma, reikia atsižvelgti į tai, kad teisės aktai nustato tam tikrus apribojimus dėl išskaitų dydžio, t. y. nustato maksimalias išskaitos ribas. Kiekvieną kartą išmokant darbo užmokestį bendras visų išskaitų dydis negali viršyti 20 proc. darbo užmokesčio (Darbo įstatymų kodekso 140 str.).

Kai išskaitos iš darbo užmokesčio daromos alimentams sumokėti ar pagal kelis vykdomuosius dokumentus, išskaita iš darbuotojo darbo užmokesčio gali siekti 50 proc. darbo užmokesčio. Taigi Jūsų atveju išskaitos iš darbuotojo darbo užmokesčio negali viršyti 50 proc. darbuotojo darbo užmokesčio (Civilinio proceso kodekso 441 str.). Jos daromos iš tos darbo užmokesčio ir kitų jam prilygintų išmokų dalies, kuri lieka atskaičiavus mokesčius.

Konsultacijas rengia UAB "Pačiolis", tel. Vilniuje 700688