Buvusioji Vyriausybė planavo, kad 2008 m. valdžios sektoriaus deficitas sudarys 0,5 proc. BVP arba 576 mln. Lt. Tokia prievolė yra numatyta ir pernai priimtame Fiskalinės drausmės įstatyme.

„Kaip matome, rezultatas nuo planuotojo skiriasi net 2,7 mlrd. Lt. (...) Didžiausia problema yra susijusi su socialinio sektoriaus balansu. Pagal 2008 m. biudžetų projektus, socialiniame sektoriuje turėjo būti pasiektas nedidelis perteklius, tačiau vietoj to gautas net 1,1 proc. BVP deficitas. Tai yra daugiau kaip 1,2 mlrd. Lt“, - apie deficito priežastis kalbėjo ministras.

Jo teigimu, prie valdžios sektoriaus deficito prisidėjo ir mažesnis nei planuota mokesčių surinkimas.

Išankstiniais Finansų ministerijos duomenimis, pernai į nacionalinį biudžetą, kurį sudaro valstybės ir savivaldybių biudžetai, buvo surinkta 23,6 mlrd. Lt be Europos Sąjungos paramos. Tai yra 694 mln. Lt arba 2,9 proc. mažiau nei planuota.

Pernai nesurinktos planuotos lėšos iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM), akcizų, gyventojo pajamų mokesčio.

Pernai PVM surinkta 9,24 mlrd. Lt arba 921,6 mln. Lt mažiau nei planuota. Į biudžetą pernai įplaukė 3,354 mlrd. Lt iš akcizų, tačiau tai yra 166,2 mln. Lt mažiau nei planuota.

Iš gyventojų pajamų mokesčio surinkta 323,9 mln. Lt mažiau nei planuota. Tuo tarpu pelno mokesčio surinkta 199 mln. Lt daugiau nei planuota.

Finansų ministerija prognozuoja, kad 2009 m. valdžios sektoriaus deficitas turėtų sudaryti 2,1 proc. BVP arba maždaug 2,3 mlrd. Lt.

DELFI primena, kad Europos Sąjungoje pagal Mastrichto sutartimi nustatytus kriterijus metinis šalies biudžeto deficitas negali viršyti 3 proc. BVP, o valstybės skola neturi viršyti 60 proc. BVP praėjusiųjų fiskalinių metų pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją