J.Butkevičienė šių metų sausio 20 dieną buvo nubausta drausmine nuobauda ir atleista iš savo darbo dėl to, kad nesuderinusi su televizijos vadovybe viršijo savo įgaliojimus pasirašydama solidarų žiniasklaidos priemonių redaktorių ir žurnalistų
į Prezidentą ir Seimo Valdybą dėl pastarosios priimtų žurnalistų darbo ribojimų Parlamente.

Anot LŽS, televizijos vadovybė taip pat turėtų viešai atsiprašyti savo darbuotojos dėl įvykusios situacijos. Dėl tolimesnių žurnalistės darbo sąlygų televizijoje ar kitų susitarimų šalys galės tartis papildomai įvykdžius minėtus reikalavimus, sakoma LŽS pranešime.

„LŽS mano, kad toks televizijos sprendimas apskritai neturėjo būti priimtas. Priešingu atveju tai reikštų, kad už žodžio laisvę ir žurnalistų teises solidariai su kolegomis kovojusi žurnalistė yra atleista už tai, jog sąžiningai dirbo savo darbą ir siekė apginti jos vadovaujamų darbuotojų bei visų Lietuvos žurnalistų interesus. Toks atleidimas, LŽS nuomone, yra ir neteisėtas, ir neteisingas“, - teigiama pranešime.

„Mūsų organizacija buvo restruktūrizuotas ir šios pozicijos neliko apskritai. Žinių skyrius tampa Programų skyriaus dalimi. Žinių skyrius turės vyr. redaktorių – jo pareigas laikinai eis žurnalistas Darius Ratautas“, - DELFI sakė TV3 direktorė Laura Blaževičiūtė. „Savaitės komentarų“ laidą TV3 yra pasiūliusi vesti „Atgimimo“ savaitraščio vyr.redaktorei Indrei Makaraitytei.

MTG vadovas Baltijos šalims: Jolantą atleidome ne dėl parašo

„Nežinau, ar bet kuris kitas įmonės vadovas nebūtų šokiruotas, jei įmonės vardu būtų pasirašomi dokumentai, nesvarbu, kokie. Kiekvienas laisvas savo vardu pasirašyti bet kokią peticiją, tačiau ne įmonės. Buvo sulaužytos vidinės įmonės taisyklės“, - J.Butkevičienės atleidimo priežastis aiškina TV3 direktorė L.Blaževičiūtė.

Nors J.Butkevičienės atleidimo dokumente aiškiai nurodyta, kad ji atleista už tai, kad prisidėjo prie žurnalistų iniciatyvos, TV3 savininkų koncerno MTG Baltijos šalių vadovas Kasparas Ozolinis neigia, kad atleidimas susijęs su draudimu kovoti už žurnalistų teises.

„Tikroji priežastis – jos nesugebėjimas vadovauti Naujienų tarnybai. Ji nebuvo komandos narys, ji elgėsi kaip superžvaigždė jau keletą metų, bent jau pastebėjau tai tada, kai pradėjau eiti šias pareigas. Pastaruoju metu ji visiškai nesitarė su TV3 komanda, vienašališkai priiminėjo per daug sprendimų. Tai įrodo ir paskutinis atvejis dėl kreipimosi pasirašymo nepasitarus su TV3 direktore. Su ja buvo kalbėta apie tai daug kartų, tačiau išvadų ji nepadarė“, - DELFI sakė MTG Baltijos šalių vadovas Kasparas Ozolinis.

Žurnalistė J.Butkevičienė televizijoje TV3 iš viso dirbo apie 15 metų. Žinių tarnybai ji vadovavo apie 10 metų. TV3 žinių reitingai – aukščiausi iš visų televizijų žinių laidų. Laida „Savaitės komentarai“ - populiariausia iš savaitinių tokio pobūdžio laidų.

TV3: A.Valinskas sprendimui įtakos nedarė

Jis teigia, kad atleidimo įsakymo turinys visiškai nesusijęs su TV3 vadovų sprendimu. „Mes šimtu procentu palaikome žurnalistus, kad jie turėtų tinkamas sąlygas darbui ir galėtų visuomenei laisvai parodyti, kas vyksta Seime“, - sako K.Ozolinis.

L.Blaževičiūtė tvirtino, kad televizija gina savo žurnalistus: TV3 teisininkai rūpinasi, kad TV3 žurnalistas Aleksandras Zubriakovas atgautų akreditaciją.

LŽS ypač didelį nerimą kelia tai, kad dabartinis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, prieš tapdamas Seimo nariu, prodiusavo per TV3 rodytą muzikinį realybės šou „Žvaigždžių vartai“. „Jei pasitvirtintų politinių interesų įpainiojimas į žurnalisto atleidimą iš darbo, tai būtų didelis iššūkis žiniasklaidos nepriklausomumui nuo valdžios“, - sakoma pranešime.

Tiek K.Ozolinis, tiek L.Blaževičiūtė paneigė prielaidas, kad priimant sprendimą atleisti žurnalistę įtaką galėjo daryti A.Valinskas ar koks kitas politikas. TV3 direktorė neigė, kad dabartinis Seimo pirmininkas šiuo metu turi su TV3 kokių nors sąsajų.

J.Butkevičienės brolis persekioja TV3 direktorę?

Tuo tarpu TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė sakė patirianti spaudimą iš Jolantos Butkevičienės brolio, advokato Sauliaus Žentelio, kuris ją persekiojantis gatvėje. „Aš gavau signalą, kad kažkas galėtų būti daroma ir nesijaučiu saugi“, - sakė ji DELFI.

Jolanta Butkevičienė paneigė, kad jos interesams atstovaus jos brolis, kol kas ją gina Lietuvos žurnalistų sąjunga ir pavadino šiuos kaltinimus absurdiškais.

„Sugalvojus tokį absurdišką atleidimo motyvą, telieka kurti tolesnius absurdus“, - sakė J.Butkevičienė. „Jei buvau tokia bloga, kodėl per 15 metų negavau nei vieno įspėjimo ar pastabos?“, - retoriškai klausė J.Butkevičienė.

Reklaminės laidos draudžiamos, tačiau laida apie „Leo LT“ parodyta

MTG vadovas K.Ozolinis tvirtino, kad MTG nedalyvauja politiniuose žaidimuose, tačiau nežinojo, apie 2008 vasarį TV3 transliuotą vienkartinę laidą apie „Leo LT“, kurią vedė dabartinis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir už kurią, kaip vėliau pripažino pats A.Valinskas, sumokėjo „NDX Energija“.

„MTG visiškai draudžiama paslėpta reklama, vieninteliai mūsų pardavimai – reklaminiai klipai“, - sakė K.Ozolinis.

Tuo tarpu L.Blaževičiūtė patvirtino, kad vienkartinė laida apie „Leo Lt“ buvo pirkta iš prodiuserio Jogailos Morkūno „kaip bet kokia kita laida“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją