Nauja metalinė nuolauža buvo rasta šeštadienį Reunjono saloje Indijos vandenyne, kurios paplūdimyje ankstesnę savaitę buvo aptikta lėktuvo „Boeing 777“ sparno dalis, siejama su pernai dingusiu oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 laineriu, nurodė vienas tyrimui artimas šaltinis.

Ekspertai toje Prancūzijai priklausančioje saloje paėmė rastą fragmentą, vykdami tyrimą dėl MH370 lainerio likimo, bet kol kas nėra jokių požymių, kad tas metalo gabalėlis yra lėktuvo dalis, sakė šaltinis.

„Sky“ korespondentas Davidas Bowdenas teigė, kad objektą rado kitoje vietoje nei sparno dalį, kurią šiuo metu tiria Prancūzijoje ir aiškinasi, ar jos ne MH370 skrydžio lėktuvo.

Korpuso fragmentą rado Saint Andre miestelio paplūdimyje. Naujasis objektas rastas arčiau oro uosto.

Kol kas neaišku, ar rastas objektas – „Malaysia Airlines“ lėktuvo ar apskritai tai keleivinio lėktuvo durys.

Kiek anksčiau Reunijone rastą lėktuvo sparno fragmentą nugabeno tirti į laboratoriją Prancūzijoje.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas matė, kaip policija sekmadienio rytą tos šalies šiaurinėje dalyje paėmė vieną maždaug 100 kv. cm dydžio nuolaužą.

Policijos pareigūnai įdėjo į metalinę dėžę tą nuolaužą, kuri atrodė panaši į kažkokią rankenėlę, iš dalies aptrauktą oda ir su dviem ideogramomis.

Be to, vienas vyras sekmadienio rytą perdavė policijai apie 70 cm ilgio nuolaužą, kuri, jo nuomone, gali būti lėktuvo durų dalis.

Sparno nuolaužos, kuri kaip vėliau buvo patvirtinta, yra „Boeing 777“ dalis, atradimas praeitą trečiadienį pakurstė spėliones, kad tai gali būti pirmasis apčiuopiamas įrodymas, jog dingęs lėktuvas iš tikrųjų sudužo Indijos vandenyne.

MH370 reiso laineris yra vienintelis „Boeing 777“, kada nors pražuvęs jūroje.

Kai rastoji nuolauža buvo išsiųsta į Prancūziją toliau analizuoti, Reunjono gyventojai ėmėsi naršyti paplūdimius, ieškodami daugiau liekanų, o vienas šiam tyrimui artimas šaltinis tą veiklą prilygino „lobių medžioklei“.

Daiktai galėjo būti sudeginti

Daiktus, kaip manoma, susijusius su 2014 m. dingusiu Malaizijos oro linijų „Boeing-777 lėktuvu“, matė Reunjono saloje dar prieš tris mėnesius.

Apie tai šeštadienį, rugpjūčio 1 d. pranešė „The Telegrah“, remdamasis vietos gyventojų žodžiais.

Kaip pasakojo saloje gyvenantis šiukšlių rinkėjas Nicolas Ferrier, jis gegužę rado nuolaužų ir įvairių daiktų, kurie galėjo būti susiję su „Boeing-777“. Jis matė pakrantėje kėdę, kuri buvo panaši autobuso ar lėktuvo sėdynę.

Reunjono sala

„Maždaug tuo laiku radau porą daiktų prikrautų lagaminų“, – sakė jis. Į klausimą, ką darė su radiniais, jis atsakė: „Sudeginau. Toks mano darbas. Renku šiukšles ir jas deginu.“

Valytojas sakė, kad galėjo rasti daug daiktų iš sudužusio „Boeing“ ir sunaikinti, nesuprasdamas, kad jie svarbūs.

Jis nesiklauso radijo, nežiūri televizoriaus ir nieko nežinojo apie nesėkmingai daugelį mėnesių kelių šalių vykdytas paieškas.

Nuolaužą lydėjo policijos pajėgos

Indijos vandenyno saloje į paplūdimį išmesta lėktuvo „Boeing 777“ detalė, siejama su oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 dingusiu laineriu, šeštadienį vakare buvo atgabenta į vieną Prancūzijos laboratoriją tolesnei analizei.

Jeigu būtų patvirtinta, kad ta nuolauža yra pradingusio „Malaysia Airlines“ dalis, šis atradimas taps pirmuoju apčiuopiamu proveržiu, tiriant jau 16 mėnesių aviacijos ekspertus gluminantį incidentą.

Automobilių koloną, kurį medinę dėžę su 2 m ilgio sparno detale iš Paryžiaus nuvežė į vieną Gynybos ministerijos laboratoriją netoli pietvakarinio Tulūzos miesto, lydėjo policija.

Ta detalė, vadinama flaperonu, buvo ankstesnę naktį atskraidinta į Prancūziją iš šiai šaliai priklausančios Reunjono salos, kur ji buvo rasta Sen Andrė miestelio paplūdimyje anksčiau šią savaitę.

Iš Orli oro uosto Paryžiuje ji buvo vežama į pietus keliu ir jau pasiekė laboratoriją.

Malaizijos ir Prancūzijos ekspertai trečiadienį pradės tirti tą nuolaužą ir netoli jos rastas lagamino liekanas, sakė vienas informuotas šaltinis.

Šeštadienį keli šimtai žmonių dalyvavo Sen Andrė mieste aukotose mišiose MH370 katastrofos aukoms atminti – už kelių šimtų metrų nuo vietos, kur praeitą trečiadienį buvo rastas flaperonas.

„Esu įsitikinęs, kad artėjame prie MH370 mįslės išaiškinimo. Tai gali būti įtikinamas įrodymas, kad MH370 nukrito Indijos vandenyne“, – naujienų agentūrai AFP sakė Malaizijos susisiekimo viceministras Abdul Azizas Kaprawi.

JAV aerokosminių technologijų milžinė „Boeing“ penktadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad pasiųs į Prancūziją savo techninių ekspertų grupę ištirti rastosios detalės.

Reunjone rasta nauja nuolauža nėra lėktuvo dalis, sako pareigūnai

Vienas aukšto rango Malaizijos pareigūnas nurodė, kad Reunjone aptiktas objektas yra „buitinės kopėčios“, o ne lėktuvo detalė, kai žiniasklaida paskelbė, jog toje Indijos vandenyno saloje galbūt buvo rasta nauja sudužusio lėktuvo dalis.

Malaizijos civilinės aviacijos generalinis direktorius Azharuddinas Abdul Rahmanassakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad nuolauža, sekmadienio rytą rasta paplūdimyje netoli Sen Deni miestelio, nėra niekaip susijusi su tyrimu dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 dingusio lainerio.

A.Abdul Rahmanas pareiškė: „Aš esu žmogus, vadovaujantis į Prancūziją atgabentos (lėktuvo sparno) nuolaužos analizei. Daug kur žiniasklaidoje perskaičiau, kad (naujai rasta nuolauža) yra (lėktuvo) durų dalis. Tačiau aš pasitikrinau su Civilinės aviacijos valdyba, o Reunjone esantys žmonės sakė, kad tai tiesiog buitinės kopėčios.“