Beludžistano provinciją supurčius 5,9 balo žemės drebėjimui, kurio židinys buvo arti paviršiaus, daug žmonių žuvo įgriuvus dešimčių namų stogams ir sienoms. Nutrūkus elektros tiekimui, medikai buvo priversti teikti pagalbą sužeistiesiems pasišviesdami žibintuvėliais.

Labiausiai paveikta teritorija yra atokus kalnų miestas Harnajus. Gelbėtojų darbą trikdė išvažiuojamų kelių stygius, elektros tinklų ir mobiliojo telefono ryšio gedimai.

„Gauname informacijos, kad per žemės drebėjimą žuvo 20 žmonių“, – nurodė Beludžistano vidaus reikalų ministras Miras Ziaullah Langau.

Tarp 20 žuvusiųjų yra moteris ir šeši vaikai, o „daugiau kaip 200 žmonių buvo sužeisti“, naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango provincijos vyriausybės pareigūnas Suhailas Anwaras Hashmi.

Sugriauta apie 100 iš molio nudrėbtų namų.

„Taip pat gauta pranešimų apie 15 angliakasių, įstrigusių dėl žemės drebėjimo kasykloje šalia miesto“, – sakė S. A. Hashmi. Remdamasis tame rajone dirbusių angliakasių informacija, jis nurodė, kad įgriuvus kasyklai žuvo mažiausiai keturi žmonės.

Pakistane kalnakasiai neretai dirba naktimis, kai būna vėsiau.

Pasak S. A. Hashmi, į kasyklą buvo pasiųsta gelbėtojų brigada, taip pat ruošiamasi pasiųsti sraigtasparnių, padėsiančių gelbėjimo operacijoms ir evakuosiančių sužeistuosius.

Beludžistano provincijos atsako į nelaimes valdybos vadovas Naseeras Nasaras savo ruožtu perspėjo, kad aukų skaičius dar gali padidėti.

Per žemės drebėjimą elektros tiekimas nutrūko visame regione. Sveikatos apsaugos darbuotojai prastai aprūpintoje valstybinėje Harnajaus ligoninėje iki paryčių dirbo be šviesos.

Kol prašvito, „dirbome be elektros, pasišviesdami žibintais ir nešiojamaisiais žibintuvėliais“, AFP sakė Harnajaus ligoninės aukšto rango pareigūnas Zahooras Tarinas.

Ryte rajoną purtant 4,6 balo pakartotiniams požeminiams smūgiams, pagalba pacientams buvo teikiama lauke prie ligoninės.

„Daugumai sužeistųjų lūžusios galūnės. Dešimtys žmonių buvo išsiųsti namo suteikus pirmąją pagalbą“, – nurodė jis ir pridūrė, kad „mažiausiai 40 žmonių patyrė kritinių sužalojimų“.

„Ligoninėje paskelbėme ekstremaliąją padėtį ir teikiame jiems gydymą“, – aiškino pareigūnas.

Kitas ligoninės pareigūnas, Manzooras Ahmedas sakė, kad pagalba jau suteikta ar teikiama daugiau kaip 200 žmonių, o ligoninė pasiekė savo galimybių ribą.

Sužeistuosius į ligonines padėjo gabenti privatūs asmenys. Į ligoninę taip pat atvežta 15 žuvusiųjų.

JAV Geologijos tarnybos duomenimis, žemės drebėjimas įvyko apie 3 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku. Požeminių smūgių židinys buvo apie 9 km gylyje, o epicentras – apie 15 km į šiaurės rytus nuo Harnajaus miesto.

Drebėjimas taip pat buvo juntamas už maždaug 100 km esančioje Beludžistano sostinėje Kvetoje.

Drebėjimo zonoje, kur yra daug anglių kasyklų, dislokuota Pakistano kariškių, turinčių orlaiviais nuo kalnų viršūnių paimti dešimtis sužeistųjų. Mažiausiai devyni kritinės būklės sužeistieji nugabenti į ligoninę Kvetoje. Į kalnus jau atvyko paieškos ir gelbėjimo komandų, sakoma armijos pranešime.

S. A. Hashmi sakė, kad nors gelbėjimo operacijos jau prasidėjo, prireiks ilgų valandų daugumai labiausiai nukentėjusių rajonų pasiekti. Regionas, kur įvyko drebėjimas, yra atokus, o rudens naktimis čia būna šalta.

Pakistanas yra Indijos ir Eurazijos tektoninių plokščių sandūroje, todėl šalyje žemės drebėjimų įvyksta neretai.

2015 metų spalį 7,5 balo žemės drebėjimas Pakistane ir Afganistane nusinešė apie 400 žmonių gyvybių. Jis įvyko kalnuotoje, sunkiai pasiekiamoje teritorijoje, kurioje buvo sunku teikti pagalbą.

2005 metų spalį Pakistanui smogė 7,6 balo žemės drebėjimas, pražudęs daugiau kaip 73 tūkst. žmonių ir dar apie 3,5 mln. gyventojų palikęs be pastogės. Ši katastrofa labiausiai paveikė Pakistano kontroliuojamą Kašmyro dalį.

Didžiausias drebėjimas Beludžistane įvyko 1935 metais – tuomet buvo sugriauta provincijos sostinė, žuvo per 35 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)