„Turi būti trys visiškos Rusijos atsakomybės elementai. Pirmasis – Ukrainos nacionalinis teisingumas, kuris užtikrintų daugumos rusų žudikų ir teroristų atsakomybę. Antrasis – Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT), savo jurisdikcijoje galintis nuteisti įvairaus lygio Rusijos karo nusikaltėlius. Trečiasis privalomas elementas yra specialusis tribunolas. Privalomas elementas – mes pabrėžiame tam tikroms valstybėms ir tam tikriems lyderiams turintiems kitokią nuomonę – specialusis tribunolas dėl Rusijos agresijos nusikaltimo prieš Ukrainą. Jis patrauktų atsakomybėn asmenis atsakingus už agresijos nusikaltimą, dėl kurio kilo visi kiti Rusijos nusikaltimai šiame neišprovokuotame kare prieš Ukrainą“, – pareiškė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad teisingumas yra Ukrainos taikos formulės pagrindas.

„Mūsų nuomone formalios tarptautinės teisės normos neveiks, jeigu teisingumas nebus pilnai įgyvendintas“, – sakė prezidentas.

Jis taip pat dėkojo visiems tiems, kurie nėjo į kompromisus aukodami teisingumą. Prezidentas priminė, kad vien Bučos srityje rusai įvykdė daugiau nei 9 000 karo nusikaltimų ir nužudė daugiau nei 1 400 civilių.

Tuo metu Ukrainos prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas šeštadienį Ukrainos televizijai sakė, kad kiekvienas rusas įsakęs įvykdyti ar įvykdęs nusikaltimus bus teisiamas Ukrainoje, o senaties terminas nebus taikomas.

Jis pabrėžė, kad Ukraina rodo lyderystę ir pasaulis nusiteikęs rimtai, o atsakyti teks visiems – pradedant Rusijos vadovais, davusiais nusikalstamus įsakymus, baigiant į šalį įsiveržusiais kareiviais.

Ukraina tikisi, kad Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja balandį priims rezoliuciją dėl atsakomybės už karo nusikaltimus prieš Ukrainą ir parems specialiojo tribunolo įkūrimą.