2015-ųjų liepą Oskaras Groeningas buvo teismo pripažintas kaltu dėl bendrininkavimo nužudant 300 tūkst. žmonių, daugiausiai Vengrijos žydų, 1944 metais pasiųstų į dujų kameras. Jam buvo skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

„Prokuroras atmetė atsakovo prašymą atidėti bausmę“, – naujienų agentūrai AFP sakė teismo atstovė Kathrin Soefker.

Įsakas pradėti vykdyti bausmę dar nebuvo patvirtintas, nurodė ji. K. Soefker teigimu, prokuroras turės dėl to priimti atskirą sprendimą.

Nuteistojo advokatas Hansas Holtermannas teigė skųsiąs šį sprendimą, kai tik bus galima tai padaryti. Jo manymu, prokurorų paskirtas gydytojas netinkamai įvertino jo kliento būklę.

Laukdamas prokurorų sprendimo O. Groeningas gyveno savo namuose, nes nebuvo aišku, ar dėl savo senyvo amžiaus nuteistasis bus įkalintas.

Tačiau teismo paskirtas gydytojas padarė išvadą, kad O. Groeningas gali atlikti jam paskirtą bausmę, jei laisvės atėmimo įstaigoje jam bus teikiama tinkama medikų priežiūra, sakė teismo atstovė.

Pasak prokurorų, O. Groeningas dirbo Aušvico koncentracijos stovyklos buhalteriu, rūšiavusiu ir skaičiavusiu iš nužudytųjų atimtus pinigus, kurie suplaukdavo įvairiomis Europos valiutomis.

Anot kaltintojų, dirbdamas stovykloje jis atliko tam tikrą vaidmenį masinėse žudynės, per kurias žuvo milijonai žmonių, ir konkrečiai prisidėjo prie 300 tūkstančių žmonių nužudymo 1944 metais, nuo gegužės iki liepos.

1940–1945 metais iš viso apie 1,1 mln. žmonių, daugiausiai Europos žydų, buvo nužudyti nacių okupuotoje Lenkijoje veikusiame Aušvico-Birkenau stovyklų komplekse, kol jis buvo išvaduotas Sovietų Sąjungos pajėgų.