"Net dauguma kunigų šiandien nebetiki, kad egzistuoja velnias. O jo galybė didžiausia ten, kur juo nebetikima", - sako aštuoniasdešimt penkerių metų G.Amorthas, žymiausias Romos katalikų bažnyčios egzorcistas, oficialiai atliekantis egzorcizmą (lot. exorcismus, gr. exorkizo - užkeikiu, išveju) Romos vyskupijoje. "Per pastaruosius dvidešimt ketverius metus atlikau tūkstančius egzorcizmo seansų, - sako G.Amorthas. - Prašom manimi tikėti. Šėtonas anaiptol nėra metafora. Tai realiai egzistuojanti būtybė. Kalbėjausi su juo jau šimtus kartų."

Per daugelį metų trunkančią egzorcisto veiklą tėvas G.Amorthas išskyrė pasikartojančius požymius, kurie būdingi piktosios dvasios apsėstiesiems. Jie dažnai skundžiasi galvos skausmais, jiems vis sunkiau susikaupti, prastėja atmintis. Dažnai tokie žmonės kenčia ir skausmus skrandyje. Kartais jie prabyla kalbomis, kurių nesimokė, bet ima suprasti. Dėsto kitiems nežinomus dalykus ir gali parodyti nepaprastą jėgą, kai išprovokuojamas jų kūne pasislėpęs velnias. "Psichinį ligonį, apimtą siautulio, galima nuraminti tramdomaisiais marškiniais, bet apsėsto žmogaus - niekada."

"Velnias apdovanotas tokiu pačiu protu kaip angelas, bet yra melo kunigaikštis. Todėl ritualas reikalauja, kad jam būtų pateikiami tik tokie klausimai, kurie susiję su pasveikimu. Draudžiami klausimai, kuriuos diktuoja smalsumas. Velnias, ko gero, žinotų, ar nacionalinė rinktinė pateks į europinį finalą, bet mainais norėtų gauti sielą."

Egzorcisto pagalba nemokama. Tiesa, tėvas Amorthas primena, kad tikro krikščionio pareiga duoti išmaldos. Ir kad išvaduotas asmuo išvarius velnią privalo suintensyvinti savo krikščionišką gyvenimo būdą, nes Šėtonas tykoja už šventoriaus vartų. G.Amorthas pripažįsta, kad buvo jau kelių atkritimų liudininkas, kai išvarius velnią išlaisvinti pacientai gyveno nepakankamai dorovingai. "Nūdienis nepakankamai tikintis katalikų pasaulis gal iš to juoksis. Bet tikėjimo poveikis tuo stipresnis, kuo stipriau tikima. "1998 metais Vatikanas sugriežtino egzorcizavimo principus. Oficialus egzorcizmas gali būti taikomas tiktai tada, kai patvirtinta, jog konkretus asmuo yra apsėstas, bet jo negalima naudoti apsėdimui diagnozuoti. "Tai velnio darbas!" - sako G.Amorthas. Permainos apsunkina jam tarnystę, nes - kaip tvirtina - tik egzorcizmas leidžia įrodyti, ar kas nors yra apsėstas.