Valdančioji koalicija mano, kad valstybinė latvių kalba yra Latvijos nepriklausomybės pagrindas. Koalicija pranešime teigia, kad vienintelis peticiją dėl valstybinės kalbos pateikusių ir gyventojų parašus surinkusių politikų tikslas yra pasinaudoti referendumu ir suskaldyti Latvijos visuomenę. Todėl koalicija ragina visų tautybių piliečius dalyvauti referendume ir balsuoti prieš ir taip įtvirtinti Latvijos valstybės etninį ir demokratinį identitetą.

Valdančioji koalicija teigiamai vertina rusų, baltarusių ir ukrainiečių tautybių Latvijos piliečius, kurie ragino rusakalbius nedalyvauti kampanijoje prieš latvių kalbą. Koalicija ragina ir kitas partijas laikytis panašios pozicijos.

Praėjusią savaitę Latvijoje baigėsi parašų rinkimo akcija dėl reikalavimo, kad rusų kalba būtų paskelbta antrąja valstybine kalba. Surinkti 183 tūkst. 46 parašai. Galutiniai parašų rinkimo akcijos rezultatai bus paskelbti šių metų pabaigoje, kai parašai bus patikrinti.

Tik tada parlamentui galės būti pateiktas prašymas dėl Konstitucijos pataisų. Referendumas bus rengiamas nepriklausomai nuo to, ar Saeima pataisas patvirtins, ar atmes. Referendumas bus surengtas praėjus dviem mėnesiams po parlamento sprendimo.