„Dabartinės formos interneto mokestis negali būti įvestas“, – V.Orbanas sakė duodamas interviu radijui.

Siūlomą įstatymą kritikai laikė dar vienu dešiniųjų pažiūrų premjero mėginimu užgniaužti nepaklusnumą šalyje.

Dėl to projekto dešimtys tūkstančių žmonių šią savaitę buvo išėję protestuoti į gatves dvi dienas iš eilės.

DELFI primena, kad Budapešte tūkstančiai vengrų antradienio vakarą surengė eitynes, protestuodami prieš planuojamą mokestį už naudojimąsi internetu.

„Neketiname leisti, kad tai nutiktų“, – skandavo minia, judėdama sostinės centre žvarbų vakarą Ekonomikos ministerijos link.

„Interneto mokestis yra vyriausybės autokratijos simbolis“, – sakė vieno Vengrijos socialinio tinklo įkūrėjas Zsoltas Varady, pareiškė miniai, kuri skandavo „Orbanai, lauk!“

Siūlomas mokestis, kuris būti pirmasis toks Europos Sąjungoje (ES), antradienį vėl buvo sukritikuotas Europos Komisijos.

Tačiau Vengrijos vyriausybė sako, kad tas mokesti – 150 forintų (1,68 lito) už gigabaitą persiųstų duomenų – reikalingas, siekiant užkamšyti spragą 2015 metų biudžete vienoje iš labiausiai prasiskolinusių ES šalių.

Kritikai sako, kad toks mokestis yra pastangos pažaboti žodžio laisvę.

„Tai neteisingas ir blogas mokestis, kenkiantis interneto laisvei ir žmonių teisei į informaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas protesto organizatorių Balazsas Gulyasas.

V.Orbano partija „Fidesz“ pirmadienį pasiūlė, kad individualiems vartotojams per mėnesį reikėtų sumokėti ne daugiau negu 700 forintų (7,82 lito), o verslo įmonėms – iki 5 000 forintų (55,9 lito), tačiau šis kompromisas neapramino aistrų.

„Man labai patinka internetas. Tai tik vienas iš Orbano melų. Čia svarbu ne pinigai – jis nenori, kad gautume informacijos“, – sakė 74 metų protestuotoja, vardu Zsuzsi.

Antradienį demonstracijos taip pat vyko keliuose kituose Vengrijos miestuose, o protestuotojai taip pat planuoja susirinkti prie Vengrijos ambasados Varšuvoje.