UNESCO išsiuntė savo ekspertus į šią kultūros paveldo vietovę ištirti, kiek žalos pridarė „Islamo valstybės“ (IS) grupuotė, viešpatavusi čia beveik metus, kol buvo išvaryta prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) pajėgų praėjusį mėnesį.

JT saugumo pajėgų lydimi ekspertai apžiūrėjo ir Palmyros muziejų, ir archeologinę vietovę.

Palmyroje apsilankęs UNESCO misijos ekspertas nustatė, kad „nepaisant kelių garsių didingų pastatų sugriovimo, Palmyros archeologinis kompleksas didžiąją dalimi išsaugojo savo vientisumą ir autentiškumą“.

„Jie kruopščiai įvertino, kokia žala padaryta muziejui, kuriame jie pamatė, kad dauguma didesnių, sunkiai išnešamų statulų ir sarkofagų buvo apgadinti, apdaužyti, galvos nudaužtos, nuolaužos mėtosi ant žemės“, – sakoma UNESCO pranešime.

Archeologinėje vietovėje ekspertai nustatė, kad didžiosios kolonados dalys – senovinėje alėjoje – ir centrinis kiemas, agora, liko nepažeisti.

„Jie taip pat apžiūrėjo Triumfo arką ir Baal Šamino šventyklą, kuri buvo sudaužyta į šipulius“, – sakoma pranešime.

Ekspertai tylos minute pagerbė IS budelių aukas, nužudytas Romos amfiteatre per viešas egzekucijas.

Kai kurios vietos buvo apžvelgtos iš tolo, nes dar ne visur yra užbaigti išminavimo darbai.

„Misijos nuomone, nors yra sugriauti kai kurie didingi pastatai, Palmyros archeologinis kompleksas didžiąją dalimi išsaugojo savo vientisumą ir autentiškumą“.

INESCO pateiks išsamią ataskaitą apie Palmyrą pasaulio paveldo komiteto posėdyje liepą Turkijoje ir dar siųs kitą misija nuodugniau ištirti paveldo objektų Sirijoje.

Į šiaurės rytus nuo Damasko esančioje Palmyroje lig šio tebėra išlikę didingi buvusio didelio miesto, svarbaus kultūros ir prekybos centro, griuvėsiai.

Iki 2011-ųjų kovo, kai prasidėjo Sirijos konfliktas, Palmyra buvo svarbus turistų gausiai lankomas objektas.