Tai pranešė vienas žurnalistas, apsilankęs bataliono mokymų bazėje, kur ruošiami diversantai, rašo „Ukrainskaja pravda“.

Žurnalistas teigia, jog batalionui „Vostok“ vadovauja osetinas Olegas pravarde „Mamajus“. Tarp jo pavaldinių – buvęs Donecko „Alfa“ būrio vadas, „dirbęs Maidano valymo metu“. Žiniasklaidos atstovas taip pat pastebi, kad batalionui priklauso kur kas daugiau vietos gyventojų, nei galima buvo tikėtis.

„Vietinių kur kas daugiau... Čia yra ukrainiečių „Alfa“, „Berkut“, specialiosios paskirties karių ir trenerių. Osetinai, kaukaziečiai. Visi dalyvavo 2008 metų kare. Čečėnų buvo penkiasdešimt, tačiau beveik visi žuvo oro uoste“, - pranešė žurnalistas.

Jis teigia, kad iš 34 į Rusiją grąžintų kūnų dauguma buvo čečėnai. „Ir tai dar ne viskas, kalbama, kad iš penkiasdešimties tik septyni gyvi liko“, - teigia pašnekovas.

Priminsime, kad Ukrainos Generalinės prokuratūros duomenimis, Rusijos piliečių nusikalstami veiksmai Ukrainos teritorijoje pareikalavo 122 žmonių gyvybių, maždaug du šimtai žmonių buvo sužeisti, taip pat padaryta rimtų nuostolių.

„Reuters“ pakalbino bataliono „Vostok“ vadą

Agentūra „Reuters“ sekmadienio, birželio 1-osios, vakare publikavo ilgą interviu su bataliono „Vostok“ vadu. Šis batalionas vadinamas viena rimčiausių teroristinių grupuočių, besipriešinančių Ukrainos kariuomenei Donecko srityje, rašo newsru.com.

Agentūra praneša, kad apie tūkstantį narių turinčiam batalionui vadovauja Donecko specialiosios paskirties dalinio „Alfa“ buvęs vadovas Aleksandras Chodakovskis. Jis pareiškė, kad anksčiau teroristams padėję čečėnai išvažiavo atgal į Rusiją, o „Donecko liaudies respublikos ministras pirmininkas“, rusas Aleksandras Borodajus patvirtino, kad separatistai gauna finansavimą iš „Maskvos politikų“.

„Reuters“ rašo, kad dabar batalionas įsikūręs buvusioje Ukrainos kariuomenės karinėje bazėje Donecke. „Šalis galutinai suskaldyta, mūsų niekas nesieja su jais (valdžia Kijeve, red.), - pareiškė A. Chodakovskis. - Kijevas suprato, kad jie prarado Ukrainos pietryčius, tai Rusijos įtakos sfera ir taip bus ir toliau“.

„Ukrainskaja pravda“ duomenimis, kovo viduryje „Donecko liaudies respublikoje“ A. Chodakovskis buvo paskirtas „saugumo tarnybos vadovu“. „Reuters“ patikslino, kad anksčiau A. Chodakovskis vadovavo Donecko specialiosios paskirties daliniui „Alfa“.

Korespondentas pastebi, jog A. Chodakovskis atrodo „susitelkęs ir atsipalaidavęs, kitaip nei dauguma jo kovotojų“. „Mes nenorime stoti prieš Rusiją, o jeigu mes (Ukraina) stosime į Europos Sąjungos ir NATO pusę, tai nutiks savaime. Mes jau pasirinkome“, - aiškina jis.

Korespondentė Gabriela Bažinska pabendravo dar su keliais „Vostok“ nariais, pavyzdžiui, osetinu Olegu, pravarde „Mamajus“, kuris tvirtina atėjęs su ginklu rankose ginti „tradicinių krikščioniškų vertybių nuo Vakarų įtakos“.

A. Chodakovskis pareiškė, kad čečėnų „Vostok“ gretose nėra. „Buvo. Vakar (gegužės 29 dieną, red.) išvažiavo, pasiėmę savo sužeistuosius“. Jo teigimu, buvo nužudytas tik vienas čečėnas, visi atvykusieji buvo savanoriai, o ne Ramzano Kadyrovo gvardijos nariai.

Žurnalistas ir visuomenės veikėjas Igoris Lucenka „Ukrainskaja pravda“ tinklaraštyje apkaltino milijardierių Rinatą Achmetovą „čečėnų ginkluotų separatistų“ finansavimu Donecko srityje. Tai plačiai paplito ukrainietiškame interneto segmente.

Agentūra „Reuters“ taip pat pakalbino vadinamąjį „Donecko liaudies respublikos“ premjerą Aleksandrą Borodajų. Jis pareiškė, kad „kai kurie Maskvos politikai finansuoja savo žmones mūsų vyriausybėje“ ir tai yra „neišvengiama būtinybė“. A. Borodajus prisipažino, kad nekuria iliuzijų dėl Rusijos tikslų Ukrainos rytuose, nesitiki prisijungimo, tačiau vistiek šito siekia, „nes tai (Rusija, red.) – mūsų kultūra“.

Reportažą iš „Vostok“ dislokacijos vietos sekmadienį, birželio 1 dieną, taip pat publikavo ir „Komsomolskaja pravda“ korespondentas Dmitrijus Stešinas. Jam „Vostok“ vadas papasakojo, kad jo pajėgas sulaiko vien „humanizmas“. „Mes galime surengti minų karą. Galime surengti partizaninį karą pagal čečėnų pavyzdį, kai žvalgybinės-diversinės grupės taškiniais smūgiais padarys rimtą žalą“.

Fotoreporteris Maksimas Avdejevas savo „Twitter“ paskyroje publikavo visą seriją nuotraukų iš „Vostok“ treniruočių stovyklos. Jose įamžinti kariškiai su nešiojamais raketų paleidimo įrenginiais „žemė-oras“.

Pirmojo ir antrojo Čečėnijos karo veteranai iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų dalinių priėmė sprendimą skubiai mobilizuoti savanorių korpusą į Ukrainos pietus ir rytus.

Tinklalapio „OstroB“ vyriausias redaktorius Sergejus Garmašas identifikavo teroristus čečėnus Slovjanske, Kramatorske ir Mariupolyje kaip karius iš Ramzano Kadyrovo bataliono „Vostok“.

Vienas iš Donecko separatistų vadų Sergejus Zdriliukas, geriau žinomas pseudonimu „Abver“, patvirtino, kad į Donbasą teroristams padėti atvyko čečėnų kovotojai.

Jis taip pat patvirtino, kad per antiteroristinę operaciją Donecke žuvo apie šimtas teroristų. „Dar tiksliai nesuskaičiavome, dar ne visus pasiėmė. Tačiau patvirtinu, kad žuvusieji priklausė batalionui „Vostok“, - sakė S. Zdriliukas.

Čečėnijos respublikos vadovas R. Kadyrovas tvirtina, kad jokių čečėnų karių Ukrainoje nėra, paprasčiausiai čečėnai gali būti konflikto zonoje „asmeniniais reikalais“.