Ukrainos valdžia sako, kad priešas per parą 21 kartą pažeidė naujausias paliaubas, įsigaliojusias rugsėjo 1-ąją. Abi pusės buvo atitraukusios nuo fronto linijos ir tankus, ir net lengvesnę ginkluotę, bet pastarosiomis dienomis įtampa vėl auga.

Netektį Ukraina patyrė tarp Donecko ir Mariupolio ir sako, kad nauja padėties eskalacija – tai ne atskiros provokacijos, o tikslinga kampanija. Esą separatistai taip rengiasi Didžiojo dvidešimtuko susitikimui. Separatistai kaltina Ukrainos pajėgas grąžinant į frontą haubicas ir iš mažesnio kalibro ginklų dešimt kartų apšaudžius Donecko priemiesčius.

Savaitgalį ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija konstatavo kylančią įtampą. Tai didina šansus, kad Europos Sąjunga gruodį dar pusmečiui pratęs sankcijas Rusijai.

P. Porošenka: padėtis Rytų Ukrainoje blogėja

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka teigia, kad padėtis Rytų Ukrainoje pablogėjo, o šalies saugumui ir vientisumui gresia pavojus, informuoja Laisvosios Europos radijas.

Prezidentas per trečiadienį vykusią Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sesiją Kijeve pareiškė, kad Rusijos remiamų separatistų bandymai sužlugdyti Minsko susitarimus ir sabotažo veiksmais išprovokuoti Ukrainos kariuomenę kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Petro Porošenka

Tą pačią dieną Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka pranešė apie kario mirtį netoli Granitnės kaimo, esančio už 50 km į pietus nuo Donecko miesto. Atstovo duomenimis, per apšaudymą iš lengvųjų ginklų ir granatų buvo sužeisti kiti penki Kijevo kariai. A. Lysenka pridūrė, kad Ukrainos pareigūnai užfiksavo 21 separatistų paliaubų pažeidimą. Atstovo teigimu, Kijevo karinės pajėgos atsakė ugnimi.

„Rusijos okupacinės pajėgos daro viską, kad sužlugdytų taikos planą. Jos gali atnaujinti karinius veiksmus bet kurią akimirką“, – nurodė Ukrainos saugumo ir gynybos tarybos vadovas Oleksandras Turčynovas.

DELFI primena, kad lapkričio pradžioje taip pat buvo pranešta apie naujus separatistų išpuolius. Ukrainos vyriausybė garsino nutraukti lengvųjų ginklų atitraukimą nuo fronto linijos šalies rytuose, jei prorusiški sukilėliai toliau pažeidinės paliaubas.

Mūšiai tarp Ukrainos karinių pajėgų ir separatistų Ukrainos rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose nuo 2014 metų balandžio vidurio pareikalavo daugiau nei 8 tūkst. žmonių gyvybių. Paliaubos iš esmės laikosi nuo rugsėjo, tačiau abi konflikto pusės kaltina viena kitą vis dažnėjančiais pažeidimais.

Praėjusį mėnesį abi pusės sutarė išplėsti ginkluotės atitraukimą nuo fronto linijos. Tuo metu sukilėliai teigė, kad šis žingsnis galėtų reikšti „karo su vyriausybe pabaigą“.