Už sprendimą kreiptis į TBT, kad šis pripažintų šiuos įvykius savo jurisdikcija, trečiadienį balsavo 271 Aukščiausiosios Rados parlamentaras.

„Ukrainos liaudies vardu Aukščiausioji Rada, kaip vieningas įstatymų leidybos Ukrainoje organas, kreipiasi į Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT), siekdama patraukti baudžiamojon atsakomybėn aukščiausio rango Rusijos Federacijos pareigūnus ir DLR bei LLR vadovus, kuriuos nustatys TBT pagal TBT Romos statuto 8-ąjį straipsnį dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, padarytų Ukrainos teritorijoje, pradedant nuo 2014 metų vasario 20 dienos ir iki dabar“, – sakoma Ukrainos parlamento priimtame pareiškime.

Dokumente nurodoma kad „nuo 2014-ųjų pavasario prieš Ukrainą tęsiama karinė Rusijos ir jos palaikomų smogikų agresija, per kurią buvo aneksuotas Krymas ir Sevastopolis, kurie yra dalis Ukrainos teritorijos, okupuota dalis Donecko ir Luhansko sričių, žuvo tūkstančiai piliečių..., sugriauta viso regiono infrastruktūra, šimtai tūkstančių piliečių priversti palikti savo namus“.

Tuo tarpu Rusijos vyriausybės ir Gynybos ministerijos pareigūnai anksčiau ne kartą neigė Ukrainos ir Vakarų šalių tvirtinimus apie Rusijos kariškių dalyvavimą karo veiksmuose Donbase.

Donecke skaičiuojamos aukos

Donecke trečiadienį per visą dieną nuo šaudymų žuvo šeši žmonės, sužeisti 28, pranešė vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) gynybos ministro pavaduotojas Eduardas Basurinas.

„Tekstilščiko rajone žuvo keturi, Lenino – du. Donecke užfiksuota 50 sugriovimų, Petrovo rajone – 20, Lenino – 15 (sugriovimų)“, – sakė E.Basurinas žurnalistams.

Trečiadienio rytą buvo pranešta, kad mažiausiai du sviediniai sprogo šalia ligoninės Tekstilščiko rajone, minėti trys žuvusieji.

Anot E.Basurino, nuo sausio 1 dienos DLR teritorijoje žuvo 64 gyventojai.

„Per parą DLR žuvo septyni pašauktiniai, 32 sužeisti“, – pranešė E.Basurinas, pašauktiniais vadindamas promaskvietiškų separatistų kovotojus.

Jis taip pat nurodė, kad Debalcevėje nerimsta susišaudymas ir dar pridūrė, kad DLR kovotojai numušė du Ukrainos vyriausybės pajėgų lėktuvus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)