Toks pareiškimas iš Turkijos lyderio lūpų nuskambėjo Diuseldorfe susitikime su 10 tūkst. turkų bendruomenės Vokietijoje narių.

Turkijos pareigūno teigimu, Vokietijos turkai neturėtų pamiršti savo kilmės. R. T. Erdoganas taip pat paragino tautiečius pirmiausiai išmokyti vaikus turkų kalbos, tik paskui – vokiečių.

Turkijos premjeras paminėjo priešišką Vokietijos visuomenės požiūrį į turkus ir kitus musulmonus. Jo teigimu, Vokietijoje, kaip ir daugelyje kitų Europos šalių, pastebima ksenofobija ir islamofobija. Neigiamą požiūrį į musulmonus jis palygino su antisemitizmu, o abu reiškinius pavadino nusikaltimu žmonijai.

Plėtodamas užsienyje gyvenančių turkų teisių apsaugos klausimą, R. T. Erdoganas pažadėjo, kad nutarusiems atsisakyti Turkijos pilietybės ir panorusiems Vokietijos pilietybės bus išleidžiamo vadinamosios mėlynosios kortos. Šie dokumentai turėtų tapti turkiškų pasų ekvivalentais.

Dviguba Turkijos ir Vokietijos pilietybė draudžiama. Jei išeiviai nutartų grįžti į tėvynę, jie, priešingai nei dabar, neprarastų daugumos teisių. Be to, kaip cituojama Turkijos naujienų agentūra „Anatolia“, Turkijos ministras pirmininkas paragino Vokietijoje gyvenančius turkus grįžti namo.

Turkijos premjero pasisakymai sukėlė Berlyne nepasitenkinimą. Kaip rašo „The Guardian“, Vokietijos užsienio reikalų ministras Guidas Westerwelle’as kreipėsi į turkų bendruomenę ir paragino vis dėlto pirmiausiai išmokti vokiečių, o paskui turkų kalbą.