Remiantis „Dogan“ naujienų agentūros duomenimis, penki vyrai iš Šanliurfos provincijos apkaltinti tuo, kad pakenkė prezidentui socialinėje žiniasklaidoje.

Sulaikytas ir šeštasis asmuo, bet vėliau paleistas.

Anot Turkijos teisingumo ministro kovo mėnesį paskelbto pranešimo, beveik 2 000 žmonių buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nes „įžeidė“ 2014 metų rugpjūtį išrinktą prezidentą.

Po tokių įvykių kilo susirūpinimas dėl saviraiškos laisvės šalyje, o R. T. Erdoganas taip pat apkaltintas siekiu nutildyti spaudą, nevyriausybines organizacijas ir akademikus.

Be kita ko, satyrinė Vokietijos komiko poema apie Turkijos prezidentą sukėlė kivirčą tarp Turkijos ir Vokietijos. Poemoje R. T. Erdoganas kaltinamas pedofilija ir žvėriškumu. Savo ruožtu Turkija reikalauja, kad Berlynas patrauktų komiką baudžiamojon atsakomybėn.

JAV įspėja dėl visuotinio išpuolio prieš laisvę ir kritikuoja kai kurias sąjungininkes

JAV trečiadienį įspėjo, kad vyriausybės visame pasaulyje varžo pagrindines laisves. Jungtinės Valstijos taip pat nesigailėjo ir kritikavo svarbias valstybės sąjungininkes – Turkiją ir Egiptą, rašo AFP.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, rašantis kasmetinės departamento ataskaitos apie žmonių teises įžangą, pareiškė, kad išpuoliai prieš demokratines vertybes liudija apie „globalinio valdymo krizę“.

Ataskaitoje teigiama, kad pagrindinės Vašingtono priešės – Rusija ir Kinija – varžo pilietinę visuomenę ir už demokratiją pasisakančias grupes. Tačiau ataskaitoje minimos ir kelios JAV partnerės. Manoma, tai gali suerzinti keletą autoritarinių lyderių.

„Šioje ataskaitoje minimos normos yra visuotinės, o ne kažkokie savavališki JAV standartai, kuriuos siekiame primesti žmonėms. Tai visuotiniai žmonių teisių standartai, kuriems pritarė daugelis pasaulio tautų“, – sakė J. Kerry.

Anot JAV valstybės sekretoriaus, vyriausybės nesilpnina tai, kad ši gerbia žmogaus teises, o piliečių slopinimas atveria duris augančiam smurtiniam ekstremizmui.

J. Kerry teigė, kad išsami ataskaita sustiprins JAV pasiryžimą skatinti pagrindines laisves.

Ataskaitoje kritiškai vertinamos Rusija ir Kinija, kur civilinių teisių grupės susiduria su didėjančia represija. Taip pat kritikuojamos Iranas ir Šiaurės Korėja, kurių piliečiams vykdomi savavališki nužudymai ir kankinimai.

Be kita ko, ataskaita pateikia niūrų kai kurių JAV sąjungininkių paveikslą, tarp kurių NATO narė Turkija. Šalies prezidento R. T. Erdogano vyriausybė varžo žiniasklaidos laisves ir sulaikė kelis žurnalistus. Turkija kaltinama tuo, kad „baudžiamojon atsakomybėn patraukė žurnalistus ir paprastus piliečius bei juos kontroliuoja valstybė“.