„Būtina skubiai siekti pažangos dėl karo belaisvių“, – sakoma TRKK pranešime, kai pirmininkė Mirjana Spoljaric baigė savo pirmąjį vizitą Rusijos sostinėje nuo spalio mėnesio, kai pradėjo eiti pareigas.

Per dvi dienas trukusią kelionę M. Spoljaric susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir kitais aukštais vyriausybės pareigūnais, taip pat su Rusijos Raudonojo Kryžiaus vadovu Pavelu Savčiuku.

Ji „iškėlė tarptautinės humanitarinės teisės laikymosi svarbą ir papildomas svarbias humanitarines problemas, susijusias su tarptautiniu ginkluotu konfliktu tarp Rusijos ir Ukrainos“, sakoma pareiškime.

Šis vizitas įvyko po jos kelionės į Ukrainą gruodžio mėnesį, kur ji taip pat susitiko su vyriausybės pareigūnais, Ukrainos Raudonojo kryžiaus atstovais, karo belaisvių šeimomis ir nuo karo nukentėjusių bendruomenių nariais.

TRKK teigė, kad vienas iš M. Spoljaric prioritetų – „humaniškas elgesys su karo belaisviais ir reguliarus TRKK atstovų lankymasis pas juos“.

Lankyti karo belaisvius yra pagrindinė TRKK misija, įtvirtinta Ženevos konvencijose, kuriose apibrėžiama karo teisė.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne kartą kritikavo TRKK itin jautriu karo belaisvių lankymo klausimu. Jis kaltino organizaciją, kad ji nepakankamai stengiasi patekti pas Rusijos pajėgų į nelaisvę paimtus Ukrainos karius.

Praėjusį mėnesį kalbėdama su žurnalistais M. Spoljaric pabrėžė, kad ši užduotis yra sudėtinga ir kad lankydami belaisvius TRKK atstovai susiduria su pavojais. „Jei TRKK neatvyksta, tai nėra jų pasirinkimas“, – tvirtino ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)