Estijos ir Rusijos pasienis Luhamos mieste nepanašus į pasienio punktą „Charlie“ (kadaise Berlyną į Rytų ir Vakarų padalijusios sienos perėjimo punktas – DELFI), „The Guardian“ žurnalistas Julianas Borgeris rašo publikacijoje, pavadintoje „Rusai atvėrė naują frontą per „sienos kirtimo reidą“ sulaikydami Estijos saugumo pareigūną“.

„Tačiau ramybės era po Šaltojo karo pabaigos veikiausiai baigėsi penktadienio rytą, kai, anot pranešimų iš Estijos, šalies muitinės poste sprogo dūminės granatos, sutriko visi radijo bei telefono ryšio signalai ir nežinia iš kur pasirodę ginkluoti rusai išsivedė su savimi vietos saugumo tarnybos pareigūną“, - rašo leidinys.

„Jo vardas ir pavardė yra Estonas Kohveras. Jis yra Estijos saugumo tarnybos „Kapo“ kontržvalgybos karininkas. Pastaruosius keletą metų jo užduotis buvo sekti, kad kontrabandininkų karteliai per pasienio punktą nebandytų pervežti prekių į Luhamą“, - rašo laikraštis.

Estijos pareigūno sulaikymą, pasak straipsnio autoriaus, galima vertinti kaip provokaciją, nes jis įvyko praėjus vos kelioms dienoms po JAV prezidento B. Obamos vizito į Estiją, per kurį Amerikos vadovas NATO sąjungininkėms žadėjo palaikymą iš NATO.

Vyriausybė Taline iš pradžių mėgino nesureikšminti penktadienio incidento, manydama, kad tai vietinių Rusijos pareigūnų, garsėjančių dalyvavimu kontrabandėje veikloje, darbas.

„Tačiau sekmadienį paaiškėjo, kad Rusija turi kitų idėjų. Estą atgabeno į Maskvą ir nufilmavo“, - rašo „The Guardian“.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba pareiškė, kad E. Kohveris buvo sulaikytas Rusijos teritorijoje.

Kadri Liik, Europos Tarybos tarptautiniams reikalams darbuotoja saugumo klausimais, sakė: „Iš pradžių pagalvojau, kad tai susiję su kontrabanda per sieną, kurią galėjo finansuoti Rusijos saugumo tarnybos. Tai nebūtų buvę labai neįprasta...Galėjo atsitikti taip, kad jis pastojo kelią kažkokiam sandėriui. Tačiau jei tai verslas, tai akivaizdu, kad šis verslas yra su ryšiais Maskvoje“.

„Klausimas dėl E. Kohvero ateities dabar taps atgyjančios Rusijos spaudimo savo mažajai Baltijos kaimynei svertu, ypač kai Estija praėjusią savaitę pasisakė už naujos NATO bazės įkūrimą savo teritorijoje“, - rašo „The Guardian“.

„Tai nėra kažkas, kas buvo parengta penktadienį“, - sakė buvęs Estijos žvalgybos tarnybos vadovas ir valstybės saugumo patarėjas Eerikas Niilesas Krossas.

„Nežinau, ar tai buvo slaptas Rusijos Federalinio saugumo biuro susitarimas, tačiau nepriklausomai nuo to, kas tai buvo, būtina vertinti atsižvelgiant į bendrą kontekstą. Šio įvykio laikas – tai keistas sutapimas arba signalas“, - pareiškė E. N. Krossas.

„Tai, kad Estija ir Rusija viena prieš kitą rengia šnipinėjimo operacijas, nėra nieko nauja“, - pažymi autorius. Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas neseniai pranešė, kad Estija per pastaruosius penkerius metus išaiškino keturis rusų šnipus.

„2008 metais buvo nustatyta, kad aukštas pareigūnas Estijos gynybos ministerijoje - Hermanas Simmas - buvo Rusijos agentas”, - rašė leidinys.

„... Šiuo metu nematau būtinybės imtis rimtesnių priemonių. Tačiau mes stiprinsime sieną ir būsime atsargesni“, - sakė Estijos parlamento Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelsonas.