Kai praėjusį penktadienį du sniegomobiliu važiavę vyrai rado P. Skyllbergo (44 m.) „Cherokee Jeep“ markės automobilį, jis nenorėjo iš jo lipti ir tik po keturių valandų atvykus gelbėtojų iškviestiems policininkams sutiko būti nugabentas į ligoninę.

„Paklausiau – kodėl norite likti automobilyje“, – pasakojo policininkas Andreasas Gidlundas. – Jis atsakė – noriu miegoti žiemos miegu. Pagalvojau, kad visai neblogai užmigti žiemos miegu.“

Automobilis stovėjo už pusantro kilometro nuo pagrindinio kelio, miško takelyje, prie jo galėjo privažiuoti tik sniegomobiliai. Regis, P. Skyllbergas ketino ilgai miegoti.

Mašinoje buvo rankinė-šaldytuvas, atsarginė baterija, termosas, trys kelioninės keptuvės, miegmaišis, keli popierinių rankšluosčių ritiniai, pakuotė didelių sauskelnių, viduje – primėtyta panaudotų popierinių nosinaičių, senų arbatos pakelių, tuščių „Prince“ cigarečių pakelių, gulėjo dienoraštis.

„Su sniegomobiliais važiavę vyrai pastebėjo, kad mašinos viduje kažkas juda, tad atkasė dureles ir jas atidarė. Viduje rastas vyriškis pareiškė, kad nenori lipti lauk, ir vyrai nuvažiavo. Vėliau jie sunerimo ir paskambino į policiją“, – pasakojo A. Gidlundas.

„Atidarę automobilio dureles, pamatėme, kad jis nepraradęs sąmonės ir aiškiai kalba. Iš pradžių nenorėjo, kad jį gelbėtume, bet vėliau įtikinau važiuoti į ligoninę“, – teigė jis ir pridūrė, kad viduje nebuvo narkotikų ar alkoholio ženklų, o švedas sąmoningai, aiškiai kalbėjo. Tiesa, jis nebepaėjo, buvo visiškai dehidratavęs ir tiek sulysęs, kad žastai buvo tokio plonumo kaip A. Gidlundo riešai.

Pro automobilio langą jis pasisemdavo sniego metaliniu puodu. Vyriškis turėjo specialią slidininko aprangą, tačiau jos nevilkėjo.

Atidarius dureles, tvokstelėjo šiurpus tvaikas, tad policininkai suprato – jei neišveš švedo į ligoninę, jis mirs.

Praėjusį sekmadienį A. Gidlundas aplankė P. Skyllbergą ligoninėje ir atnešė jam akinius. Atkaklus švedas pareiškė, kad žada grįžti į automobilį.

„Paklausiau, ką veiks išėjęs iš ligoninės, o jis atsakė: „Pamėginsiu grįžti į automobilį“, – pasakojo gelbėtojas A. Gidlundas.