Tai penktadienį pareiškė Švedijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Sverkeras Goransonas.

„Omenyje turimas nedidelis povandeninis laivas. Visus kitus variantus galime atmesti. Tai – šiurkštus ir neleistinas pažeidimas. Bet mes negalime pranešti, kuriai valstybei jis priklauso“, – sakė generolas per spaudos konferenciją.

Operacija „užsienio povandeniniam aktyvumui“ nustatyti Stokholmo salyno akvatorijoje vyko spalio 17-24 dienomis. Švedijos žiniasklaida teigė, kad paieškų objektas gali būti Rusijos povandeninis laivas.

Švedijos premjeras taip pat pareiškė, kad yra „aiškių įrodymų“, kad praėjusį mėnesį į šalies teritorinius vandenis buvo nelegaliai įplaukęs mažas povandeninis laivas, dėl kurio buvo surengta savaitę trukusi paieškos operacija.

Stefanas Lofvenas penktadienį sakė, kad pareigūnai nežino, kas stovi už to incidento, bet pažymėjo, kad tas įsibrovimas į Stokholmo archipelagą yra „absoliučiai nepriimtinas“.

„Ketinantieji įsibrauti į Švedijos teritoriją nelegaliai turi žinoti, kokia milžiniška rizika gresia susijusiems su tokiu pažeidimu“, – pridūrė jis.

„Mes ginsime savo teritorinį vientisumą visomis turimomis priemonėmis. Ginkluotosios pajėgos turi pakankamai galios, kad neleistų jokiam užsienio laivui išsisukti iš tokios kritinės padėties, ir darys tai ginkluota jėga“, – pažymėjo premjeras.

Spalio 18 d. Švedijos laikraštis „Svenska Dagbladet“ pranešė, kad šalies teritoriniuose vandenyse yra avariją patyręs povandeninis laivas, greičiausiai Rusijos.

Savo ruožtu Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad Rusijos kariniai laivai į jokias avarines situacijas nebuvo ir nėra pakliuvę.

Spalio 24 d. laikraštis „Expressen“ skelbė, kad Švedijos narai jūros dugne nufotografavo keistų įdubimų.

Grupė Švedijos narų tyrė teritoriją, esančią netoliese regiono, kur Švedijos pareigūnai vykdė mįslingo povandeninio laivo paieškų operaciją.

Jūros dugne buvo pastebėta mįslingų apskritimo formos įdubimų, kurių skersmuo – 40 centimetrų. Jie vienas nuo kito nutolę kelių metrų atstumu.

Vienas iš operacijoje dalyvavusių narų „Expressen“ sakė, kad minėtame regione jis po vandeniu dirba gana dažnai. Paskutinį kartą dugną tyrinėjo rugsėjį – tada tokių įdubimų nepastebėjo.

„Nė karto nemačiau nieko panašaus. Panašu, kad kažkoks mechaninis prietaisas nusileido į dugną, o tada pakilo – ir paliko įdubimų“, – pasakoja naras ir pridūrė, kad jie negali būti natūralūs.

Narai apie radinį informavo Švedijos ginkluotąsias pajėgas, buvo apklausti.

Švedijos kariškiai spalio 17 dieną buvo pradėję savo didžiausią nuo Sovietų Sąjungos saulėlydžio operaciją prieš povandeninius laivus, kai gavo „patikimų liudininkų pranešimų“ apie kažkokį povandeninį objektą salyne Baltijos jūroje prie Stokholmo krantų.