Ministerija buvo atakuota dviem atskirais šnipinėjimo atvejais, sakė Suomijos saugumo žvalgybos tarnyba, kuri tvirtino, kad pirmas atvejis buvo 2013-ųjų pradžioje, ir tai buvo daroma kelis metus, bet nenurodė, kada toks šnipinėjimas prasidėjo.

Policijos pareigūnus informavo kita šalis. Nagrinėdami pirmąjį atvejį jie pastebėjo antrą, dar rimtesnį apsaugos pažeidimą, sakoma pranešime.

Išpuoliai buvo įvykdyti, instaliavus kenkėjišką programinę įrangą ministerijos kompiuteriuose.

Saugumo žvalgybos tarnybos vadovas Antti Pelttari nenurodė, kuri šalis vykdė šį šnipinėjimą.

„Mes nieko neišskirsime, paprasčiausiai sakome, kad tai vykdė vyriausybiniai elementai. Mes jų neįvardinsime“, – sakė A.Pelttari spaudos konferencijoje.

A.Pelttari taip pat nenurodė, ar šias atakas įvykdė viena ar dvi skirtingos šalys, tik pridūrė, kad tokių atakų taikiniais buvo tapusios ir kelios kitos Vakarų valstybės, tarp jų Belgija.

Pasak policijos, šnipinėjusieji užsienio reikalų ministerijoje priėjo prie daugelio dokumentų. Tačiau pareigūnai dar negali tiksliai pasakyti, kokie dokumentai pateko į jų rankas.

„Surinkta informacija galėjo turėti poveikį deryboms ir galėjo pakenkti Suomijos nacionaliniams interesams“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Peteris Stenlundas.

Tyrimo metu gauta informacija padėjo ministerijai užkirti kelią kelioms kitoms kibernetinėms atakoms, sakė P.Stenlundas.

Atakos vykdytojai taip pat žino, kad jie buvo nustatyti.

„Jie žino, kad mes žinome“, – pareiškė P.Stenlundas.