„Vakar (lapkričio 30 dieną – aut. past.) Donecke iškrovėme tris humanitarinės vilkstinės sunkvežimius. Jie buvo prikrauti amunicijos. Už darbą kiekvienam vaikinui sumokėjo po 460 dolerių (1242 Lt)“, - sakė vienas iš krovikų, gavęs atlygį.

Anksčiau Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija nurodė, kad eilinei „humanitarinės pagalbos kolonai“, atvykusiai į Ukrainą lapkričio 30 dieną, be sunkvežimių priklausė 18 benzinvežių ir keturios „lydinčios transporto priemonės“, rašo unian.net.

Šiandien Ukrainos Nacionalinė saugumo ir gynybos taryba pranešė, kad iš separatistų pusės išaugo artilerijos intensyvumas.

Anksčiau buvo skelbiama, kad prie valstybinės Ukrainos sienos priartėjo dar viena Rusijos „humanitarinės pagalbos“ vilkstinė, neva gabenanti pagalbą Donbaso gyventojams.

Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministerijos Nacionalinio krizinių situacijų valdymo centro viršininko pavaduotojas Olegas Voronovas nurodė, kad kolona iš daugiau kaip 100 sunkvežimių pasidalijo į dvi dalis. Daugiau kaip 40 automobilių atvyko prie Donecko pasienio punkto, o daugiau kaip 60 – prie Metvejev Kurgano pasienio punkto Rostovo srityje, kur prasidėjo muitinės formalumai.

NATO vadovas: Rusija į Ukrainą pasiuntė dideles ginklų siuntas

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį apkaltino Rusiją, kad, aprūpindama prorusiškus Ukrainos kovotojus modernių technologijų ginklais, ji pažeidė paliaubų rytų Ukrainoje sutartį.

Jensas Stoltenbergas
Sekmadienį Ukraina pranešė, kad į jos rytinę teritoriją iš Rusijos be Kijevo leidimo įvažiavo 106 krovininių automobilių kolona, ir apkaltino Maskvą, kad prisidengdama humanitarinės pagalbos siuntomis ji aprūpina separatistus ginklais ir amunicija.

„Mes pastebime reikšmingą karinių pajėgų telkimą Ukrainoje ir aplink ją, – sakė J.Stoltenbergas spaudos konferencijoje.– Dideles Rusijos modernių ginklų, technikos ir kariuomenės siuntas smurtaujantiems separatistams“.

Tuo metu Maskva neigia, kad jos humanitarinės pagalbos sunkvežimiai veža ginklus, ir atmeta Vakarų kaltinimus, jog ji ginkluoja sukilėlius ir siunčia kovotojus jiems padėti.

Kalbėdamas apie konvojų J.Stoltenbergas sakė, kad geriausias būdas pagerinti humanitarinę padėtį rytinėje Ukrainoje yra liautis pažeidinėjus Minsko susitarimą, kuriuo siekiama nutraukti konfliktą rytinėje Ukrainoje, ir laikytis paliaubų sutarties.

„Mes matome, kad separatistai ir Rusija to nedaro. Rusija kursto konfliktą tiekdama... įrangą ir kitokią pagalbą separatistams ir taip kelia pavojų pažeisdama paliaubas bei (griaudama) pastangas rasti taikų sprendimą derybomis“, – pareiškė NATO vadovas.

NATO užsienio reikalų ministrų susitikime antradienį numatoma aptarti padėtį Ukrainoje ir peržiūrėti saugumo priemones, kurių ėmėsi 28 šalių Aljansas, siekdamas sustiprinti savo gynybą ir nuraminti po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos sunerimusias rytines savo partneres.

Susitikime turėtų būti susitarta pratęsti šias priemones, tarp kurių minimos ir karinės pratybos bei nedidelio skaičiaus karių perkėlimas į rytų Europą 2015 metais.

Ragina Rusiją trauktis iš Ukrainos rytų

Naujasis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį paragino Rusiją pasitraukti iš Ukrainos rytų; tai padaryta jiedviem kalbantis telefonu pirmąją D.Tusko tarnybos šiame poste dieną.

„Mes pasidalijome rūpesčiais dėl krizės Ukrainoje ir sutarėme, kad labai svarbu, jog Rusija pasitrauktų iš Ukrainos rytų, liautųsi tiekusi karius ir techniką, leistų efektyviai kontroliuoti sieną“, – sakė buvęs Lenkijos premjeras D.Tuskas Briuselyje paskelbtame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (591)