Belaisvius ji lydėjo su šautuvu rankose.

Apie tai asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė Luhansko Euromaidano pilietinio sektoriaus aktyvistas Aleksejus Bida.

„Taip vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ kultūros ministrės Irinos Filatovos nuotraukos internete pasirodė dar šių metų birželio mėn. Dabar ji nusprendė pati sudalyvauti renginyje. Svetimas kitelis ir nemokšiškas elgesys su ginklu liudija apie įtūžusiems Donecko gyventojams surengtą farsą“, - obozrevatel.com cituoja A. Bidą.

Anot jo, tai – absurdas ir provokacija, skirta tolimesniam Ukrainos gyventojų supriešinimui.

„Nėra sudėtinga už makaronų pakuotę ir butelį degtinės sukviesti 50 nesusipratėlių. Deja, daugelis patiki paveikslėliu ir linki mirties visam Donbasui. Atmintyje iškyla vaikų stovyklos šūkis: „Kol esame vieningi, esame neįveikiami“. Sveikinu jus su Nepriklausomybės diena, taip pat ir su nepriklausomybe nuo žiniasklaidos daromos įtakos“, - rašo A.Bida.

Irina Filatova

DELFI primena, kad prorusiški separatistai Ukrainos rytuose esančiame Donecko mieste sekmadienį smalsuolių miniai pademonstravo dešimtis nelaisvėje laikomų vyriausybinių pajėgų karių, taip bandydami išjuokti Ukrainos Nepriklausomybės dienos iškilmes Kijeve.

Kariai, kurie buvo sučiupti Kijevui vykdant puolimą prieš separatistus, buvo surinkti centrinėje Lenino aikštėje.

Minia kariams, kurie ėjo nulenkę galvas, šaukė „Fašistai! Fašistai!“. Dauguma belaisvių buvo nesiskutę ir netvarkingi; jie vilkėjo karines uniformas arba civilius drabužius.

Balsas per garsiakalbį apie jų atvykimą paskelbė taip: „Dabar galime stebėti praeinančius žmones, kurie buvo atsiųsti žudyti mūsų“.

„Mes esame rusai“, – paskelbė tas balsas.

„Reuters“ korespondentas iš įvykio vietos pranešė, kad kai kurie žmonės svaidė įvairius daiktus, tarp jų – butelius. Kai kas šaukė „Klaupkitės!“

Siekiant pademonstruoti, kad belaisviai yra „nešvarūs“, paskui juos važiavo gatvių valymo mašinos.

Ukrainos Gynybos ministerija pareiškė, kad, žinant teroristų ir samdinių iš Rusijos ciniškumą, neatmestina, kad belaisvių vaidmenį atliko patys teroristai. Tačiau vėliau ši versija nepasitvirtino.

S. Lavrovas tyčiojimosi neįžvelgė, Vokietija pasmerkė

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį sakė, kad nelaiko žeminamu incidento, kai Rytų Ukrainos separatistų bastione buvo viešai demonstruojami ukrainiečių karo belaisviai, kuriuos susirinkusi minia įžeidinėjo ir apmėtė įvairiais daiktais.

„Dėl žeminamo elgesio su karo belaisviais – tegu tai nagrinėja juristai. Mačiau to parado vaizdą. Nepamačiau nieko tokio, kas bent kiek būtų panašu į tyčiojimąsi“, – per spaudos konferenciją pareiškė S.Lavrovas.

Vokietija pasmerkė sekmadienį vykusį viešą belaisviais tapusių Ukrainos vyriausybės karių demonstravimą kaip galimą karo nusikaltimą, pirmadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Berlyne.

„Tai visiškai tikėtina, – pareiškė Martinas Schaeferis vyriausybės spaudos konferencijoje, atsakydamas į klausimą, ar tai buvo karo nusikaltimas. – Tai visiškai nemalonu, ir taip tiesiog nedaroma“.

Kiek anksčiau tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos įvertino šią akciją kaip Ženevos konvencijos dėl elgesio su belaisviais pažeidimu.