Šiaurės Korėjos karinė institucija Nacionalinė krašto apsaugos komisija pareiškime grasino atsakomosiomis branduolinėmis ir kibernetinėmis atakomis prieš JAV.

„Kai nusikaltėliai JAV imperialistai skelbia nuversiantys Šiaurės Korėją (...) šalies kariuomenė ir žmonės negali daryti nieko kito, kaip tik informuoti Baracko Obamos administraciją, kad Šiaurės Korėja neturi nei būtinybės nei noro sėsti prie derybų stalo su JAV“, – rašoma pareiškime.

Šiaurės Korėja nuolatos ieško būdų padidinti įtampą prieš įvykstant kariniams JAV ir Pietų Korėjos pajėgų apmokymams, kurie paprastai prasideda kovo mėnesį. Pchenjanas šias dvišales pratybas vertina kaip pasiruošimą įsiveržti į Šiaurės Korėją.

Šiaurės Korėja 2009 m. pasitraukė iš šešiašalių derybų, kuriose buvo bandoma įtikinti Pchenjaną atsisakyti branduolinės programos mainais į būtiną pagalbą ir saugumo garantijas. Nuo to laiko ši komunistinė šalis įvykdė kelis branduolinius ir raketinius bandymus, nepaisydama pasaulinio pasmerkimo.

Neseniai pasigirdo, kad JAV svarsto dvišalių derybų galimybę, kuriose dalyvautų JAV specialus atstovas Šiaurės Korėjos politikai Sungas Kimas.

Šiaurės Korėja norėjo, kad derybos vyktų Pchenjane, tačiau JAV atmėtė siūlymą. JAV valstybės departamentas antradienį nurodė, kad artimiausiu metu derybos su Šiaurės Korėja neįvyks, o dvišaliai santykiai priklausys nuo Pchenjano noro atsisakyti branduolinės programos.

Pietų Korėja trečiadienį pranešė toliau bandysianti kurti pasitikėjimą tarp Pietų ir Šiaurės dialogo ir bendradarbiavimo keliu.