Abiejų šalių pareigūnai, susitikę pasienio kaime Panmundžone, kur po karo buvo sudarytos paliaubos, nusprendė, kad šeimų susitikimas įvyks vasario 20-25 dieną Šiaurės Korėjos Kimgango kurorte, pranešė Pietų Korėjos susivienijimo ministerija.

Šis susitarimas yra nedidelis ženklas, rodantis abiejų priešininkių, kurioms pastaraisiais metais buvo sunku bendradarbiauti, pažangą.

Tačiau susitarimas dar nesuteikia jokių garantijų. Abi Korėjos buvo susitarusios šeimų susitikimą surengti pernai rugsėjį, bet atrinktiems giminaičiams rengiantis vykti į Kimgangą, Pchenjanas iki renginio likus vos keturioms dienoms jį atšaukė – dėl Pietų Korėjos „priešiškumo“.

Nerimaujama, kad šeimos ir šį kartą gali likti nusivylusios.

Pietų Korėja vasario pabaigoje turi pradėti bendras karines pratybas su amerikiečiais, o Šiaurės Korėja perspėjo dėl rimtų pasekmių, jei tos pratybos įvyks.

Karas išskyrė milijonus korėjiečių, kurių didžioji dauguma jau mirė, taip niekada ir nesusisiekę su kitoje pusėje likusiais giminaičiais.

Kadangi Korėjos konfliktas baigėsi paliaubomis, o ne taikos sutartimi, abi Korėjos techniškai tebekariauja ir tiesioginiai kontaktai laiškais ar telefonu yra draudžiami.

Iki 73 tūkst. Pietų Korėjos gyventojų laukia galimybės sudalyvauti viename iš rengiamų šeimų susitikimų, į kuriuos atrenkama tik po kelis šimtus dalyvių.

Susitikimų programa rimtai buvo pradėta 2000 metais, po istorinio Korėjų viršūnių susitikimo. Nuo to laiko per pavienius renginius trumpai pasimatė maždaug 17 tūkst. giminaičių.

Tačiau 2010-aisiais programa buvo sustabdyta – po to, kai Šiaurės Korėja apšaudė vieną Pietų Korėjos salą pasienyje.