Iš Pchenjano gauta žinių, jog šalyje vėl ima trūkti maisto ir daugėja žmonių, bandančių kirsti sieną ir patekti į Kiniją. Dauguma pasiekusių Kiniją toliau keliauja į Pietų Korėją, kur šiuo metu gyvena daugiau kaip 23 tūkst. iš Šiaurės Korėjos pabėgusių žmonių.

Šiaurės Korėjos Darbo partija išplatino griežtą įspėjimą – taip bandoma atgrasyti šalies gyventojus nuo pabėgimo. Ekspertai teigia, jog tokios priemonės – vienas iš bandymų užtikrinti šalies stabilumą prie valdžios vairo stojus naujam vadovui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui), perėmusiam postą iš savo tėvo, teigia Pietų Korėjoje veikianti pagalbos organizacija „Good Friends“.

Žmonės, sugauti bebandą pabėgti iš skurdo ir politinių represijų išvargintos Šiaurės Korėjos, bei tie, kurie sulaikyti jau Kinijoje ir parsiųsti atgal, galiausiai atsiduria Šiaurės Korėjoje itin populiariose darbo stovyklose, teigia žmogaus teisių gynimo žinyba. Daugiau nei kartą taip prasikaltusių laukia mirties bausmė.

Kim Jong Ilas mirė gruodžio 17 dieną po širdies smūgio. Šiaurės Korėjos žiniasklaida skelbė, jog šalies lyderio gyvybė užgeso dėl nuolatinio persidirbimo. Jam tebuvo 69 metai.

Šiaurės Korėjos valdantįjį režimą metų metus silpnino netinkama ekonomikos politika ir stagnacija. Baiminamasi, jog valdžios pasikeitimas Pchenjane gali paskatinti masinius neramumus.

Žmonių nepasitenkinimą kursto mobiliuoju ryšiu gaunamos naujienos apie gyvenimo sąlygas už Šiaurės Korėjos ribų bei informacija apie paprastų žmonių pergale pasibaigusius praeitų metų neramumus Artimuosiuose Rytuose, kai griuvo ilgamečiai diktatoriai.

JAV veikianti tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Eurasia Group“ šią savaitę Šiaurės Korėją įvardijo kaip penktąją didžiausią grėsmę pasaulio stabilumui 2012 metais.

Ataskaitoje bendrovė teigia, jog informacijos apie įvykius Šiaurės Korėjoje trūkumas ir naujas šalies vadovas – grėsmė, kuri pakankamai neįvertinama.