Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Kremlius sveikina Ukrainos sprendimą sukurti humanitarinius koridorius separatistiniuose šalies rytuose, tačiau pabrėžė, jog Maskva dar nemato jokių krizės mažėjimo ženklų.

Abu ministrai kalbėjo spaudos konferencijoje, kuri buvo surengta po jų susitikimo su lenkų kolega Radoslawu Sikorskiu Sankt Peterbuge, ieškant būdų, kaip nutraukti du mėnesius nesiliaujantį kraujo liejimą rytiniuose Ukrainos rajonuose.

„Matau, kad visos šalys yra pasiruošusios imtis veiksmų krizės Ukrainoje deeskalavimui“, – sakė Vokietijos ministras po derybų žurnalistams.

Jis pakartojo savo ankstesnį pareiškimą, kad mato „šviesą tunelio gale“.

„Nesakau, kad mes radome būdą, kaip įveikti krizę, bet (jos) eskalavimas užleido vietą naujai atmosferai“, – sakė W.F. Steinmeieris, kurio žodžiai buvo verčiami į rusų kalbą.

„Ukrainoje įvykę rinkimai rodo, kad dauguma palaiko šalies prezidentą ir dauguma pasisako už Ukrainos vienybę, – kalbėjo jis. – Visa tai yra galimybė imtis naujų veiksmų krizei įveikti“.

Pasak S.Lavrovo, Ukrainos sprendimas sukurti humanitarinius koridorius, kuriais civiliai gyventojai galėtų pasitraukti iš konflikto apimto regiono, yra „žingsnis teisinga kryptimi“.

„Girdėjome, kad (prezidentas Petro) Porošenka pranešė apie humanitarinių koridorių sukūrimą tiems, kurie nori išvykti iš Donecko ir Luhansko sričių ir pasislėpti kitose Ukrainos srityse. Mes tai sveikiname“, – sakė S.Lavrovas.

„Taigi, – tai yra žingsniai teisinga kryptimi, kaip ir tai, ką prezidentas Porošenko kalba apie savo ketinimus. Turiu galvoje ugnies nutraukimą ir tikro dialogo pradėjimą“, – pridūrė ministras.

Tačiau jis nepritarė Vokietijos vyriausiojo diplomato nuomonei, kad įtampa Ukrainoje slūgsta.

„Deja, kol kas dar taip nėra“, – sakė S.Lavrovas.

Jis išreiškė viltį, kad Ukraina po pranešimo apie humanitarinių koridorių sukūrimą Ukraina nuspręs paskelbti paliaubas.

Ministras pridūrė, jog Ukraina gali nevaržoma pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga, bet perspėjo, kad Maskva bus priversta ginti savo rinką įvesdama tarifus.

„Žinoma, Ukrainos žmonės gali patys pasirinkti“, – sakė S.Lavrovas.