Kalbėdamas tūkstančiams delegatų, susirinkusių į pirmąjį po daugiau kaip 35 metų Korėjos darbo partijos suvažiavimą, Kim Jong Unas taip pat paskelbė naują penkmečio planą šios skurdžios šalies mirštančiai ekonomikai stiprinti ir žmonių gyvenimo būdui „atgaivinti“.

Jo komentarai, kuriuos sekmadienį paskelbė valstybinė žiniasklaida, pasirodė didėjant susirūpinimui, kad Šiaurės Korėja gali netrukus įvykdyti penktą branduolinį bandymą.

Kim Jong Unas suvažiavimą pradėjo nuo Šiaurės Korėjos branduolinės programos gynimo ir gyrė „puikų ... ir jaudinantį“ testą sausio 6 dieną, kai, pasak Pchenjano, buvo išbandyta galinga vandenilinė bomba.

Tačiau jo šeštadienio kalboje buvo pabrėžta, kad Šiaurės Korėja taip pat yra „atsakinga branduolinį ginklą turinti valstybė“ su arsenalu, sukurtu atgrasinti.

„Mūsų respublika nepanaudos branduolinio ginklo, nebent į jos suverenumą kėsintųsi kokios nors agresyvios priešiškos jėgos su branduoliniais ginklais“, – sakė jis. Jo kalbos vertimą į anglų kalbą pateikė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Tokia formuluotė rodytų, kad branduolinius ginklus būtų galima panaudoti ir prieš kokios nors branduolinės valstybės ataką įprastiniais ginklais, bet versijoje korėjiečių kalba aišku, kad toks scenarijus apimtų būtent branduolinę ataką.