„Trūksta žodžių apibūdinti, tai, kas įvyko. Aš šiandien nebuvau išėjusi, tačiau pažvelgusi pro savo namų langus matau, kad viskas yra neįprastai ramu. Per radiją girdėjau, kad žmonės stengėsi neiti iš namų. Mieste tvyro liūdesio ir tylos atmosfera. Įprastu atveju šeštadienio rytą gyvenimas verda, žmonės eina į turgų, vedžioja šunis ir šiaip vaikštinėja. Man susidaro įspūdis, kad tvyro neįprasta ramybė “, - DELFI kalbėjo paryžietė Odile.

Moteris pripažino, kad ir pati nusprendusi nekelti kojos iš namų.

„Iš tiesų šįryt buvome suplanavę su draugu eiti į baseiną, tačiau jis yra visai šalia vienos iš šaudynių vietų, todėl mums širdis neleido eiti plaukioti. Aš net nežinau, kokia yra situacija, gal ten viskas užtverta", - kalbėjo pašnekovė.

Sukrėsti žmonės neša žvakutes ir gėles ir teroristinių išpuolių vietų, šalyje paskelbtas trijų dienų gedulas.

Paryžiaus regione gyvenanti Lietuvių bendruomenės valdybos narė Dominyka DELFI pasakojo, kad miesto gatvės tuščios, miestas ir priemiesčiai apsupti policijos.

„Žmonės yra išsigandę. Draugo sesuo man pasakojo, kad parduotuvės tuščios, žmonių nėra. Šiuo metu važiuoju autostrada, joje taip pat yra neįprastai mažai automobilių. Dalis viešojo transporto apskritai neveikia", - sakė mergina.

Dėl tragedijos buvo atšauktas ir Prancūzijos lietuvių susitikimas, kuris buvo suplanuotas sekmadienį.

Mieste taip pat neveikia ne įprastas, nei specialus šventinis Kalėdų turgus, kino teatrai.

Savaitgalui į Paryžių atvykęs Karolis Surgėlas DELFI pasakojo, kad miestas išties atrodo kitaip.

„Šiuo metu vaikštome po miestą, tačiau čia labai tuščia ir labai daug policijos. Visi policininkai su automatais, atmosfera mieste yra visiškai kitokia. Nesu pratęs matyti tokį vaizdą. Policija stabdo ir krato mašinas, tačiau mūsų nestabdė ir dokumentų neprašė“, - DELFI pasakojo vaikinas.
Savaitgaliui į Prancūzijos sostinę atvykęs Karolis apsistojo visai greta kruvinų šaudynių vietos.

„Mes esame apsistoję gatvėje, kuri yra šalia tos, kurioje vyko susišaudymas. Mes jau buvome grįžę į butą, kai gavome savininkės žinutę, ar girdėjome šūvius. Tačiau mes nieko negirdėjome. Tada įsijungę DELFI pamatėme, kad yra labai daug žuvusių“, - prisiminė jis.

Skelbiama informacija, kad šeštadienį Paryžiuje uždaromos visos mokyklos, universitetai, bibliotekos, sporto salės, muziejai, turgūs, didesni prekybos centrai, atšaukiami bet kokie masiniai renginiai. Policijos pareigūnai praneša nuolat sulaukiantys išsigandusių žmonių skambučių, situacija įtempta ir ligoninėse.

Šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Iš dalies ribojamas judėjimas iš ir į Paryžių

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as anksčiau teigė, kad Prancūzija uždarys savo sienas. Ką tai reiškia, įvardija BBC. Prancūzijos oro uostai lieka atviri – skrydžiai vyksta ir į bei iš Paryžiaus. Tačiau kai kurios oro linijos, pavyzdžiui, „American Airlines“ pranešė planuojančios atidėti skrydžius į Prancūzijos sostinę. Savo ruožtu Prancūzijos užsienio reikalų ministerija išsakė pageidavimą, kad oro erdvė išliktų atvira, tačiau perspėjo, kad daugiau dėmesio bus skiriama saugumui.

Geležinkelio linija iš ir į Paryžių taip pat veikia kaip įprasta. Tačiau, pavyzdžiui „Eurostar“ nurodė, kad jei keleiviai nenorės keliauti maršrutu Jungtinė Karalystė – Prancūzija, gali pasikeisti bilietus. Skelbiama, kad uždaromos kai kurios Prancūzijos metro linijos.

„Šįkart tai reiškia karą“

„Šįkart tai reiškia karą“, – paskelbė dienraštis „Le Parisien“, Prancūzijos žiniasklaidai su siaubu, bet taip pat ryžtingai reaguojant į penktadienio vakarą sostinėje prasidėjusią pražūtingų išpuolių virtinę, nusinešusią bent 120 žmonių gyvybių.

Centro dešiniosios pakraipos dienraštis „Le Figaro“ laikėsi panašios pozicijos, skelbdamas apie „karą Paryžiaus centre“ po keliose Prancūzijos sostinės vietose įvykusių šaudynių, sprogdinimų ir įkaitų dramos.

Daugelis laikraščių ragino laikytis vienybės šalyje, dar neatsigavusioje po sausį surengtų džihadistų išpuolių, nusinešusių 17 žmonių gyvybių.

„Vardan tikrųjų praėjusios dienos kankinių, nekaltų aukų ir Respublikos Prancūzija sugebės išlikti vieninga ir priešintis kartu“, – pabrėžė „Le Parisien“.

„Teroristų barbariškumas“ peržengė „istorinę ribą“, rašo kairiosios pakraipos dienraščio „Liberation“ vadovas, ragindamas Prancūziją išlikti ryžtingą.

„Neįmanoma nesusieti šių kruvinų įvykių su mūšiais, vykstančiais Artimuosiuose Rytuose. Prancūzija atlieka ten savo vaidmenį. Jis privalo tai tęsti net nemirktelėdama“, – laikraščio vedamajame pažymėjo vyriausiasis redaktorius Laurent'as Joffrinas.

Sporto dienraščio „L'Equipe“ naujausio numerio pirmasis puslapis buvo juodos spalvos su vienintele antrašte – „L'Horreur“.

Laikraščiai nedelsdami susiejo šiuos įvykius su sausį įvykdytomis atakomis prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ ir vieną žydų maisto parduotuvę, nusinešusiomis 17 žmonių gyvybių, kurios išprovokavo pasaulinę solidarumo bangą, kurios šūkiu tapo „Je suis Charlie“ (Aš esu „Charlie“).

„Mes esame „Charlie“. Mes esame Paryžius!“ – skelbė regioninis dienraštis „Republique des Pyrenees“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (578)