Balsavimas bus arba už teisę ramiai gyventi, tai yra, "bajorai" gali išrinkti tokį nuolankų"carą", arba vis dėlto mūsų "Bažnyčios bajorai" pasielgs pasiaukojamai, atsisakys ramaus gyvenimo galimybės ir suvoks, kad atėjo nepaprastai didelių pastangų laikas", - pareiškė tėvas Andrejus ketvirtadienį "Interfax" korespondentui.

Diakono A.Kurajevo nuomone, "Bažnyčios ir šalies padėtis labai sudėtinga, ir jeigu pažiūrėsime, kaip internetas atsiliepė į patriarcho mirtį, tai šitai bus visiškai akivaizdu: "gyvajame žurnale" atsiliepimų, kurie neatitiko jokios etikos normų, ir kupini atviros neapykantos krikščionybei ir patriarchui, buvo labai daug".

"Neturi būti iliuzijų, kad, girdi, viskas jau padaryta, šalyje vyrauja rusų ortodoksų tikėjimas. Taip nėra", - pabrėžė agentūros pašnekovas.

Atsakydamas į klausimą, koks, jo nuomone, turėtų būti būsimas patriarchas, tėvas Andrejus atsakė: "Aš svajoju, kad patriarchas taptų mano kolega, kad jis būtų misionierius, o ne vien gražus simbolis, kad mąstytų, kalbėtų, įtikinėtų".

"Jo žodžiai turėtų veikti savaime, net ir išspausdinti, nepriklausomai nuo autoriaus asmeninio patrauklumo, įtikinėti tuos, kurie iš anksto nesutinka, tai šiandien labai būtina", - pareiškė agentūros pašnekovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad "visa ta daugybė publikacijų žiniasklaidos priemonėse apie pretendentų į patriarcho sostą kovą - tai labai nekorektiškas pasaulietiškų politinių stereotipų perkėlimas į bažnytinį gyvenimą.

"Tiesiog žmonėms patogiau kabinti etiketes ir vaizduoti kovą, kad neva yra dešinieji, yra kairieji, modernistai ir konservatoriai", - sakė tėvas Andrejus.

Jo nuomone, reikia visada atminti, kad "net patys liberaliausi Rusų ortodoksų Bažnyčios dvasininkai vis viena bus konservatoriai pagal Vakarų vertinimo sistemą".

A.Kurajevas mano, kad neteisinga vadinti laikinąjį patriarchą metropolitą Kirilą modernistu, "nes jo pozicija - tai tradicinių krikščioniškųjų vertybių pozicija, jis yra griežčiausias ir labai argumentuotas liberalios, vartotojiškos ideologijos kritikas".

Rusų Ortodoksų Bažnyčios Šventasis Sinodas (taryba) nustatė Bažnyčios Soboro (susirinkimo), kuriame bus išrinktas naujas patriarchas, datą. Tai įvyks sausio 27-29 dienomis.

Intronizacija - naujo išrinkto patriarcho pasodinimas į sostą - jau paskirta 2009 metų vasario 1 dieną, pranešė metropolitas Kirilas, kuris vadovaus Bažnyčiai, kol bus išrinktas kitas patriarchas ir, kaip manoma, yra vienas labiausiai tikėtinų kandidatų į šį postą.

Sausio 25-26 dienomis vyks Archijerėjų Soboras, kuris pagal ROB įstatus turi įvykti prieš Bažnyčios Soborą. Jame gali dalyvauti tik ROB vyskupai, kurie pasiūlys kandidatus į patriarchus.

Bažnyčios Sobore dalyvaus ne tik aukščiausi Bažnyčios vadovai, bet ir pasauliečių, parapijų ir vienuolynų dvasininkijos atstovai.

Jam pirmininkaus metropolitas Kirilas.

Pastarasis Bažnyčios Soboras vyko prieš 18 metų. Jame slaptu balsavimu velionis Aleksijus II buvo išrinktas Maskvos ir visos Rusijos metropolitu.

Sprendimai Bažnyčios Sobore priimami balsų dauguma.

Pasak patriarchato atstovų, kandidatas į aukščiausią ROB postą turi būti ne jaunesnis kaip 40 metų, turėti vadovavimo vyskupijai patyrimą ir autoritetą rusų ortodoksų bendrijoje bei už jos ribų.

Patriarcho institucija, kurią Rusų ortodoksų Bažnyčioje panaikino Petras I, buvo atkurta 1917 metais, likus nedaug laiko iki bolševikų valdžios atėjimo.

Trys patriarchai, vadovavę Bažnyčiai, esant komunistų valdžiai, - Sergijus, Aleksijus II ir Pimenas - buvo išrinkti per balsavimą be alternatyvos, pritarus sovietinei valdžiai, o tai rodė, kad valstybė kontroliuoja Bažnyčią.