Mėlynomis uniformomis ir prie jų derančiomis beretėmis apsirengusių jūreivių įlaipinimas į pratybų laivą „Smolny“ vyko Prancūzijos vakariniame Sen Nazero uoste.

Praėjusį mėnesį Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as „iki kito pranešimo“ atidėjo pirmojo iš dviejų karo laivų perdavimą.

Pirmasis „Mistral“ klasės laivas, kuris gali nešti iki 16 sraigtasparnių, keturis jūrų desanto laivus, 13 tankų, 450 karių ir turintis 69 vietų ligoninę, pagal 2011 metais pasirašytą sutartį turėjo būti perduotas lapkričio mėnesį.

Tačiau Ukrainoje aštrėjant krizei ir Rusijai sulaukus kaltinimų dėl kišimosi į įvykus šalies rytinėje dalyje, Paryžius patyrė milžinišką sąjungininkių spaudimą atidėti karo laivų perdavimą Rusijai.

„Mistral“ laivai kelia rimtą dilemą F.Hollande'ui.

Ekonomiškai sunkius laikus išgyvenančiai Prancūzijai gali tekti sumokėti didžiules baudas už 1,2 mlrd. eurų „Mistral“ pardavimo sutarties pažeidimą.

Tačiau ji taip pat rizikuoja užsitraukti savo sąjungininkių rūstybę visame pasaulyje, jeigu perduotų moderniausių karinių technologijų laivą Rusijai tokiu metu, kai dėl neramumų Ukrainos Vakarų ir Maskvos diplomatiniai santykiai yra blogiausi nuo Šaltojo karo laikų.