Tuo metu L. Berija vadovavo buvusios Sovietų Sąjungos vidaus reikalų liaudies komisariatui (NKVD), kuris vėliau buvo pervardytas Valstybės saugumo komitetu (KGB).

L. Berijos giminės reikalavo panaikinti jam paskelbtus kaltinamuosius nuosprendžius, remdamiesi įstatymu "Dėl politinių represijų aukų reabilitavimo". Privati televizija NTV parodė teismo pirmininką, skaitanti verdiktą. Jis atmetė prašymus panaikinti teismo nuosprendžius L. Berijai.

Po J. Stalino mirties L. Berija buvo suimtas. Jam buvo pareikšta daug kaltinimų, įskaitant kaltinimus dėl išžaginimų, teroro ir šnipinėjimo 14-ai užsienio šalių. Manoma, kad pastarieji kaltinimai buvo išgalvoti, siekiant geriau pagrįsti jo nušalinimą nuo pareigų ir vėlesnį sušaudymą.

Kalbėdamas apie šį nuosprendį, liberalių pažiūrų parlamento narys Julijus Rybakovas pripažino, kad dalis L. Berijai priskirtų nusikaltimų yra absurdiški. Tačiau, pasak jo, tai ne pagrindas, dėl kurio teismas galėtų paminti moralės klausimus.

"Mes galime panaikinti dalį arba visus nuosprendžius L. Berijai, tačiau niekad nepanaikinsime nusikaltimų, kuriuos įvykdė jis arba Stalino režimas", sakė J. Rybakovas NTV.

L. Berija buvo artimas J. Stalino, irgi kilusio iš Gruzijos, bendražygis. Iš pradžių, 1931-1938 metais, jis buvo sovietinės Gruzijos komunistų partijos pirmasis sekretorius, nuo 1938 metų iki diktatoriaus mirties vadovavo NKVD, o paskui kuravo saugumo organus.

1953 metais L. Berija buvo suimtas ir tų pačių metų gruodžio 23 dieną kartu su kitais šešiais ministrais SSRS Aukščiausiojo teismo specialiosios teisinės komisijos sprendimu sušaudytas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją