„Jeigu Rusija ir toliau elgsis kaip teroristinė organizacija, versdama civilius gyventojus bėgti (iš savo namų), mūsų atsakas bus labai ryžtingas“, – A.Davutoglu sakė turkų kalba, viešėdamas Kijeve.

Įtampa tarp Rusijos ir Turkijos auga dėl Maskvos paramos Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ir Rusijos oro pajėgų vykdomo bombardavimo, kuriuo, anot Maskvos, taikomasi į „teroristinius“ objektus jai draugiškoje Artimųjų Rytų valstybėje.

Ahmet Davutoglu, Angela Merkel

Turkija seniai pasisako už B.al Assado nušalinimą ir kartu su Vakarų valstybėmis kaltina Rusiją, kad ši daugiausia bombarduoja Vašingtono ir jo sąjungininkių palaikomas Sirijos sukilėlių grupuotes, o ne „Islamo valstybės“ džihadistus.

Neseniai B.al Assado pajėgos, pasinaudodamos Rusijos karinės aviacijos parama, labai priartėjo prie sukilėlių pozicijų Sirijos šiauriniame Alepo mieste.

Dėl šių karinių veiksmų išaugus pabėgėlių srautui į Turkiją, Ankara raginama laikinai atidaryti savo sienos perėją su Sirija, tačiau prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kol kas nesiryžta žengti šio žingsnio.

A.Davutoglu „diplomatijos teatru“ pavadino Ženevoje vykusias Sirijos taikos derybas, kurios nutrūko vos po kelių dienų diplomatinių pastangų ir už kurias, pasak jo, „tarptautinė bendruomenė galiausiai turės prisiimti atsakomybę“.

DELFI primena, kad Turkijos pajėgos šeštadienį smogė į kurdų taikinius šiaurės Sirijoje, o turkų premjeras Ahmetas Davutoglu pareikalavo, kad sukarintos kurdų pajėgos pasitrauktų iš teritorijos, kurią neseniai perėmė

Derybų metu Rusijai ne kartą priekaištauta dėl pasirinktų taikinių Sirijoje, kuomet per atakas žūsta civiliai gyventojai. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atmetė kaltinimus Rusijai. Pasak S. Lavrovo, tam nesą jokių įrodymų. Vakariniuose Alepo priemiesčiuose kovota tik su teroristais.

„Tie, kurie dabar bėga sienos (su Turkija) link, mūsų duomenimis yra bandantys sprukti kovotojai“, – aiškino ministras.

Priešingus teiginius jis pavadino Vakarų žiniasklaidos fantazijos vaisiumi.

„Sovietiniais laikais propaganda buvo valdžios instrumentas, bet dabar mes juo nebesinaudojame, o kitose šalyse tai daroma ir toliau“, – aiškino S. Lavrovas nustebusiai publikai.

Atakuota ligoninė

Per antskrydį Šiaurės Vakarų Sirijoje sugriauta tarptautinės labdaringos medikų organizacijos „Gydytojai be sienų“ remiama ligoninė, praneša BBC.

Organizacija negalėjo iš karto pasakyti, ar yra aukų, ir kas subombardavo pastatą. Tačiau viena stebėsenos grupė pranešė, kad mažiausiai devyni žmonės žuvo per ataką, ir pareiškė, kad už ataką atsakinga Rusija.

Antskrydis įvykdytas po to, kai Rusija ir kitos didžiosios valstybės susitarė ribotam laikui nutraukti karo veiksmus Sirijoje.

Daugiau nei 250 000 žmonių žuvo per beveik penkerius metus vykstantį karą Sirijoje. 11 milijonų paliko savo namus, nes prezidentui Basharui al-Assadui ištikimos pajėgos kaunasi su režimo priešininkais ir džihadistų kovotojais iš „Islamo valstybės“ (IS).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2202)