Nigerio ir Airijos paremtu rezoliucijos projektu JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas ragintas „integruoti su klimatu susijusią saugumo riziką kaip pagrindinį komponentą į visapusiškas konfliktų prevencijos strategijas“.

Dokumentą palaikė 12 iš 15 Saugumo Tarybos narių. Kinija susilaikė, o Indija balsavo „prieš“, argumentuodama, kad klimato kaita yra labiau susijusi su ekonomikos plėtra nei su tarptautiniu saugumu.

Rezoliucijoje JT vadovas buvo raginamas per dvejus metus pateikti ataskaitą apie klimato kaitos „poveikį saugumui“ ir rekomendacijų šiai problemai išspręsti.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėję diplomatai sakė, kad Rusijos pasipriešinimą rezoliucija jiems suprasti sunku, nes ji pati, anot vieno iš jų, „nėra radikali“.

Airijos atstovė JT Geraldine Byrne Nelson pirmadienį prieš balsavimą sakė, kad ši rezoliucija tėra „pirmas kuklus žingsnis“.

„Mums reikia geriau suprasti šį ryšį“ tarp saugumo ir klimato kaitos, sakė ji. – Mums reikia žiūrėti į tai globaliai.“

Jos kolega Nigerio atstovas Abdou Abarry nepritarusius šiai rezoliucijai pavadino „trumparegiais“.

Tai buvo naujausias Rusijos veto Saugumo Taryboje po to, kai ji išreiškė savo nepritarimą daugeliu klausimų pradedant Etiopija ir baigiant Libija, Sudanu ir Pietų Afrikos Respublika.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)